policija apelira / Iako zbog koronavirusa osobni dokumenti koji su istekli i dalje vrijede, građani ih produljuju, evo zašto

Zanimljivo, iz policije kažu da za neke dokumente postoji i opcija da im se dostave na njihovu adresu

13.11.2020.
6:58
VOYO logo

Iako zbog koronavirusa osobni dokumenti koji su Istekli i dalje vrijede, građani ih produljuju, a vade se i novi. No, kako se ne bi stvarale gužve u vrijeme pandemije, policija apelira na građane da u postaje, osobno dođu samo ako je u pitanju neodgodiva stvar koju treba žurno riješiti.

Ovako su još početkom osmog mjeseca izgledale gužve u Petrinjskoj ulici u Zagrebu gdje su se podizali osobni dokumenti. Danas, takvim gužvama nema ni traga. Prostorije sa šalterima su gotovo prazne, nešto više, desetak ljudi, moglo se vidjeti tek na izdavanju osobnih iskaznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenom zakona iz ovlasti unutarnjih poslova u travnju su produljeni rokovi važenja osobnih dokumenata. Građani bi trebali podignuti nove najkasnije mjesec dana od završetka epidemije koronavirusa. Unatoč tome, osobne iskaznice se podižu već sada.

"Jedan od razloga je i što ljudi gube osobne isprave. Znači radi se krađi ili gubitku osobne iskaznice, a građani su je dužni imati. Međutim jedan dio građana, neovisno o tome dolazi podnositi zahtjev", kazala je Branka Šepac Blažanović, načelnica Sektora za (imigraciju,) državljanstvo i upravne poslove PU zagrebačke. 
 Iz Policijske uprave zagrebačke na mjesečnoj razini bilježe pad broja zahtjeva za izdavanje osobnih dokumenata. On je najmanji kod osobnih iskaznica, između 5 i 10 posto. Zahtjev za putovnicama smanjio se i za više od 50 posto, dok se nove vozačke traže 10 do 20 posto manje.
Iako postoji mogućnost upućivanja e-zahtjeva, do nekih se dokumenata, poput osobne, ne može doći bez davanja otiska prsta i potpisa.

"Znači samo tamo gdje je potrebna neophodno prisutnost građana, građani dolaze osobno. To su osobne iskaznice, to su putovnice, vozačke dozvole, iskaznice za strance. Međutim zahtjevi za prijave boravišta, za reguliranje statusa stranca to sve ide online", kaže Branka Šepac Blažanović.

Zanimljivo, iz policije kažu da za neke dokumente postoji i opcija da im se dostave na njihovu adresu. No velik dio građana kao da je i dalje skeptičan prema dostavi, barem što se tiče osobnih dokumenata pa po njih radije dolaze u policijsku postaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike