pitanje održivosti sustava / Osobe koje su '62. godište i imaju 35 godina staža te prosječnu plaću imat će 600 kuna manju mirovinu

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Sadašnjim umirovljenicima želimo veće mirovine, koje smo i osigurali, želimo da sadašnji i budući umirovljenici se mogu uključiti u tržište rada'

17.9.2018.
16:32
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici Sindikata su nakon samo 50 minuta napustili sastanak s ministrom rada Markom Pavićem koji je bio vezan uz prijedlog mirovinske reforme.

"Žao mi je što su nezadovoljni prijedlogom, ali zadovoljan sam što su ga podržali poslodavci" kazao je ministar Pavić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je cilj održivost mirovinskog sustava te da će zajedno s Ministarstvom zdravstva ići u izmjene Zakona o dopunskom osiguranju kako umirovljenici ne bi plaćali dopunsko zbog povećanja mirovina.

"Naš prosječni umirovljenik ima 30 godina staža, a Nijemac 37,8 mjeseci, fali nam 17 milijardi kuna za mirovine godišnje i želimo dugoročnu održivost sustava, ali i povećanje i adekvatnost mirovina", kazao je Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadašnjim umirovljenicima želimo veće mirovine, koje smo i osigurali, želimo da sadašnji i budući umirovljenici se mogu uključiti u tržište rada. Za one koji idu u mirovinu sljedećih 10 ili 15 godina, a imat će bez reforme 60 do 700 kn manju mirovinu, želimo ih izjednačiti barem sa sadašnjim umirovljenicima. Omogućiti im izbor. Za najmlađe, koji će 40 godina provesti u sustavu rada želimo osnažiti drugi stup. Ubrzat ćemo produljenje rada već za 2031. te će se tada sa 67 godian ići u mirovinu, ali to već ima gotovo polovica EU zemalja", kazao je Pavić. Prema tome će, recimo, žena koja je 1962. godište s 35 godina staža i prosječnom plaćom imati 600 kuna manju mirovinu od one rođene godinu dana ranije.

Na pitanje novinara od kuda novac za one kojima prijete niže mirovine, Pavić je kazao da je pitanje 27 posto i 40 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Po sadašnjem modelu tim prijenosom u prvi stup želimo osigurati novac. Iz naših proračuna sistem je stabilan do 2100. godine. Čak da i damo tih 27 posto i 40 milijardi kuna ne rješava pitanje 300.000 građana rođenih nakon 1962. a koji su imali minimalne plaće. Za njih ćemo osigurati prijelaz u prvi stup", kazao je te poručio da drugi stup nije ugrožen.

Također, na sastanku se razgovaralo o tome da se ukine švicarska formula za drugi stup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati: Vlada nas je dovela pred gotov čin

"Socijalni partneri su dovedeni pred gotov čin. Odbijeni su naši ključni zahtjevi - da se ne diraju dobna granica i dodatne penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, te da se ne diže dobna granica u slučaju 41 godine staža i 61 godine života. Očito se tu Pavić i Vlada dodvoravaju Europskoj komisiji i Svjetskoj banci", rekao je Hini predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

"Sastanak je pokazao da obistinilo ono što smo očekivali, da je Vlada sve pripremila i da su nas stavili pred gotov čin. Danas na izričito pitanje je li postoji prostor za pregovore oko produljenja radnog vijeka do 67 godina starosti, oko penalizacije i nekih drugih stvari, ministar je vrlo jasno rekao da prostora za to nema", kazao je nakon sastanka predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stroži penali za prijevremeni odlazak u mirovinu

Prema prijedlogu mirovinske reforme koji je procurio u javnost, u mirovinu će se ubuduće ići sa 67 godina, strože će se penalizirati prijevremene mirovine, a umirovljeni građani ponovno će moći raditi - četiri sata.

Dodatak od 27 posto ići će samo onima koji štednju iz drugog mirovinskog stupa prebace u prvi, a to će važiti za sve građane rođene od 1962. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji odluče napraviti taj korak imat će višu mirovinu, dok će oni koji odluče ostati u oba stupa imati manju mirovinu.

Očekuje se kako će prijedlog mirovinske reforme uskoro biti javno objavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo