Osnovne istine i zablude o ulasku Hrvatske u EU

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju već je ustaljeno mjesecima među glavnim političkim temama. No, informacije koje se o tome iznose u javnosti su svakojake.

21.5.2011.
15:30
VOYO logo

1. Još uvijek se ne zna je li Hrvatska dobila datum članastva u EU, jer službene odluke o tome nema niti će je u ponedjeljak "službeno" biti. Neslužbeno se govori o 1. srpnja 2013. godine, "indikativnom datumu" kojeg Europska komisija mora imati kako bi pripremila zaključenje pregovora.

2. COREPER nije odgodio zaključenje hrvatskih pregovora s EU, jer nije bilo ni odluke o zaključenju pregovora. Riječ je o razlici između "političkog cilja" i "službene odluke". Kako države članice imaju različit stav, treba pričekati dok ne postignu konsenzus. U EU procjenjuju da bi se pregovori još mogli zaključiti do kraja lipnja ili u srpnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Hrvatska je Europskoj komisiji poslala izvješće na 70 stranica, s posebnim aneksima, kojim sa svoje strane dokazuje da su sva mjerila za zatvaranje tog poglavlja ispunjena. No, to tek treba potvrditi Europska komisija jer nije Hrvatska ta koja ocjenjuje samu sebe.

4. Iako je pet država, među kojima i Velika Britanija i Nizozemska, na raspravi o ulasku Hrvatske u EU izrazilo skeptičniji stav, niti jedna se nije protivila ulasku Lijepe naše u EU. No, to nije ni mogla učiniti budući da Komisija još nije predložila zaključenje pregovora, nije bilo ni izjašnjavanja država članica o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Bez obzira na to hoće li se pregovori zaključiti u lipnju ili srpnju ove godine, ili u najgoroj varijanti u rujnu, i dalje se planira potpisivanje Ugovora o pristupanju prije kraja ove godine, te će biti dosta vremena da se procedura dovrši na vrijeme kako bi Hrvatska postala punopravnom članicom 1. srpnja 2013., piše Jutarnji list.

Koče nas zbog Srbije, a problem je i Francuska?

6. Ako se hrvatski pregovori namjerno odugovlače do jeseni, percepcija da se čeka preporuka za status kandidata Srbiji postaje vjerodostojnija iako u EU takve usporedbe "službeno" odbacuju. Ipak, sve je manje onih zemalja koje podržavaju Srbiju, jer ne surađuju u potpunosti s Haaškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Francuska je, prema diplomatskim izvorima, predložila monitoring poglavlja 23 od zaključenja pregovora do stupanja Hrvatske u članstvo. Uz te mehanizme, kojima bi se osiguralo da EU nastavi pritisak na Hrvatsku i osigura njenu potpunu spremnost za članstvo, Francuska se slaže sa zaključenjem pregovora. Taj francuski stav ima potporu mnogih članica, ali Europska komisija misli da su postojeći mehanizmi monitoringa zatvorenih poglavlja dovoljni.

8. Izgledno je da će se Ugovor o članstvu Hrvatske potpisati tijekom poljskog predsjedanja, no to još uvijek nije sigurno. Poljska je navodno izrazila spremnost da sazove poseban summit EU u Varšavi na kojem se u studenom potpisao Ugovor o pristupanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Neke bi države doista željele da se ništa službeno ne objavi o hrvatskom zaključenju pregovora ili datumu članstva sve dok se ne vidi izvještaj glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza. One su sa sadržajem tog izvješća već upoznate, no formalno žele pričekati i javnu debatu u tom tijelu UN-a početkom lipnja.

10. Europska unija ne želi komentirati izbore u Hrvatskoj, ali ne žele da se oni poklope s referendumom o članstvu EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105190891006 arti-201105191085006

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo