OSNIVA SE SAVJETOVALIŠTE ZA SPOLNO ZDRAVLJE MLADIH: / Proširilo se nasilje u vezama, a mnogi srednjoškolci rano počinju sa spolnim životom

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Na inicijativu Kluba žena IDS-a uskoro će biti formirano Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje mladih

12.1.2020.
11:39
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Klub žena IDS-a pozdravio je danas prihvaćanje njihove inicijative za formiranje Savjetovališta za spolno i reproduktivno zdravlje mladih, koje će početkom godine krenuti s radom u prostorima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli, Bujama, Buzetu, Labinu, Pazinu, Poreču i Rovinju.

"U nastojanjima da mladima omogući kvalitetno i stručno informiranje, edukacije i pomoć u rješavanju njihovih nedoumica i problema o spolnom i reproduktivnom zdravlju, Klub žena IDS-a predložio je osnivanje Savjetovališta za spolno zdravlje koje bi se provodilo kao jedna od usluga Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i to u dislociranim savjetovalištima u svim gradovima na području Istre", stoji u priopćenju Istarskog demokratskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rašireno nasilje u vezama

Iz IDS navode kako javnozdravstveni podaci Istarske županije ukazuju na raširenost nasilja u adolescentskim vezama, posebno "cyber bullynga" kao i da trećina srednjoškolaca na razini Istarske županije stupa u spolne odnose s 15 odnosno 16 godina, dok je 53 posto punoljetnih srednjoškolaca i 65 punoljetnih srednjoškolki imalo dva i više partnera.

Dodaju da će u savjetovalištu djelovati liječnici specijalisti školske medicine, psiholozi, epidemiolozi, u suradnji s ginekolozima i ostalim stručnjacima. "Savjetovalište će pružati savjetodavnu pomoć i podršku mladima u vidu savjetovanja o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima, edukativnim i promotivnim aktivnostima u zajednici kao i edukacijom ciljanih skupina", navode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kluba žena IDS-a poručuju da su rad Savjetovališta podržali Istarska županija, gradovi Pula, Poreč, Novigrad, Buje, Buzet, Labin, Rovinj i Pazin, a time je osigurana jednaka dostupnost usluga na području cijele Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo