osiguran posao? / Osmaši uskoro upisuju srednje škole, dio njih odabire strukovne: 'Ne moramo na burzu već imamo posao'

Prošle školske godine samo jedan učenik odlučio se školovati za mljekara

18.6.2021.
8:25
VOYO logo

Sutra je zadnji dan nastave, a za tjedan dana sve osmaše čekaju upisi u srednju školu. Što upisati i što koja škola nudi - to sad brine mnoge učenike i njihove roditelje. U prvi razred srednje škole na jesen bi trebalo krenuti 46.914 učenika. U stolarskoj radionici Strukovne škole u Sisku radi se punom parom.

''Stolara se uvijek traži, malo nas je. Posla ima i plaća je dobra. Nakon što završim školu, položim majstorski ispit, steknem malo iskustva otvorit ću svoj obrt'', kazao je Ivan Josipović, učenik Strukovne škole Sisak.

Danas grade školske svlačionice, a već sutra nakon što završe sa srednjom, čeka ih posao.

''Ne moramo na burzu već imamo posao. Naš treći kolega je otišao u Njemačku, a mi ćemo kod jednog majstora u Sisku raditi'', rekao je Sven Berberović, učenik Strukovne škole Sisak.

Za posao se ne boji ni ovaj učenik koji se školuje za autolakirera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja već imamo osiguran posao nakon treće godine. Naravno možemo i nastaviti školovanje, upisati 4. godinu i nakon toga možemo i na faks'', kazao je Paul Capić, učenik Strukovne škole Sisak.

Mnogi smatraju da je strukovna škola prepreka za upis na fakultet, no ovdje je mnogo onih koji i nakon trogodišnjih zanimanja razmišljaju o nastavku školovanja.

Image
matura u vrijeme pandemije /

Ravnatelj NCVVO-a ohrabrio je učenike koji nisu mogli pristupiti maturi zbog covida: 'Nitko neće biti zakinut!'

Image
matura u vrijeme pandemije /

Ravnatelj NCVVO-a ohrabrio je učenike koji nisu mogli pristupiti maturi zbog covida: 'Nitko neće biti zakinut!'

''Plan za dalje je završiti 4. godinu jer sa trogodišnjom školom nemam puno. Planiram dalje za modnog tehničara. Planiram na fakultet'', rekla je Kristina Cvetković, učenica Strukovne škole Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ići ću na državnu maturu, a onda na fakultet ili ću otvoriti svoj obrt'', izjavila je Iva Milaković, učenica Strukovne škole Sisak.

I u ovoj školi neka je zanimanja lakše, a neka teže popuniti. Ravnatelj kaže - veliki problem je što u mnogim 4.-godišnjim školama više ne postoji bodovni prag.

''U građevinskim zanimanjima je daleko najlakše naći posao, ali moramo konstatirati da je i najmanji interes. Sa bodovnim pragom malo selektiramo i kažemo djeci ali i roditeljima da možda je bolje da upišu trogodišnju školu jer imaju posao, a kasnije uvijek mogu nastaviti školovanje'', rekao je Ivica Beloglavec, ravnatelj Strukovne škole Sisak.

Prošle školske godine samo jedan učenik odlučio se školovati za mljekara, po dvoje učenika odabralo je zanimanje limara i parketara. Upisano je i po petero dimnjačara i zlatara te 13 krojača.

Najveći interes i prošle školske godine bio je za opću gimnaziju, a od strukovnih zanimanja prednjačila su ona četverogodišnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mogu reći da je vrlo visok postotak upisa u 4-godišnje programe za računarstvo, za medicinsku sestru. To nisu gimnazijski programi ali su programi koji nude visoku mogućnost zaposlenja'', kazala je Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Za nešto više od 46 tisuća osmaša prijave za upis u željene škole počinju za tjedan dana, a jesu li uspjeli upisati baš onu koju žele, znat će 10. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo