OSIM VISOKIH RAČUNA, ZBOG SMEĆA ĆEMO PLAĆATI I - KAZNE: / Voditelj Čistoće objasnio novu cijenu i otkrio da dolazi 'Big brother'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Fiksni dio cijene ostaje isti, dok će varijabilni iznositi 40 posto ukupnog iznosa računa

12.12.2019.
9:08
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Nakon peripetija na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, iz trećeg je pokušaja usvojena odluka o poskupljenju odvoza otpada koje stupa na snagu od početka veljače. I dok oporbeni gradski zastupnici upozoravaju kako će građani recikliranjem moći utjecati na manji dio cijene koju će plaćati, predviđene su i kazne za one koji to neće činiti.

No, nitko ne zna na koji način će se utvrditi tko je počinio prekršaj, odnosno tko je neku vrstu otpada ubacio u krivi spremnik. Voditelj Čistoće, Jure Leko, objasnio je kako njegova tvrtka ima kamere i uređaje za snimanje nalik na mobitele. Objasnio je i kako bi se mogle kretati cijene varijabilnog dijela računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREPČANI, ODVOZ SMEĆA OD VELJAČE DRASTIČNO POSKUPLJUJE! /

Oporba je dva puta rušila kvorum, ali nije bilo dovoljno...

Image
ZAGREPČANI, ODVOZ SMEĆA OD VELJAČE DRASTIČNO POSKUPLJUJE! /

Oporba je dva puta rušila kvorum, ali nije bilo dovoljno...

Može se uštedjeti

"Možemo očekivati približno postojeće cijene, približno 11, 12 lipa po kilogramu. U tom smjeru će ići", rekao je Leko za Dnevnik.hr i dodao kako Zagreb ima najveću i najbolju infrastrukturu za zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj, a kao primjer je naveo 18 reciklažnih dvorišta i još jedno u izgradnji. Pojasnio je i kako je formirana nova cijena odvoza otpada.

"U toj cijeni dajemo tri puta odvoz glomaznog otpada besplatno. Varijabilni dio je na bazi oko 40 posto. Nije on tako zanemariv i građani će na tome moći uštedjeti. Na samom iznosu računa", rekao je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamere i 'mobiteli'

Pojasnio je kako će Čistoća snimati pražnjenje kontejnera s otpadom i tako utvrđivati tko će platiti kazne za nerazvrstavanje otpada.

"Sva naša vozila su opremljena kamerama. U vrijeme pražnjenja spremnika bit će snimak. Pored toga, zaposlenici će imati uređaj poput mobitela, sve ćemo snimati i zato što su kante čipirane, znat će se o kome se radi, pogotovo kućanstva. U početku ćemo dijeliti opomene. Zašto bi netko plaćao za nekoga, ako će netko staviti nešto što je neprimjereno tamo gdje ne pripada? Trebamo ga pronaći da ne plaćamo kaznu za njega", zaključio je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo