OSIJEK SPREMAN PRIHVATITI 500 IZBJEGLICA: / Ljudi nude i privatni smještaj, ali ne znaju kako

Image
Foto: AFP

U sljedećih pola godine stan u vlasništvu 32-godišnjeg Osječanina M. I. bit će prazan.

9.9.2015.
5:50
AFP
VOYO logo

"Fotografija mrtvog djeteta koje je izbacilo more u meni je prelomila sve i od tada razmišljam o svemu onome što nisam primjećivao ranije. Imam svoje dijete od 13 mjeseci i kad se sjetim da sam zbog Domovinskog rata morao napustiti svoj dom s osam godina, srce mi se slama. Međutim, tražeći po internetu kako nekoga primiti, uopće nisam naišao na način i mogućnost prihvata, mojih eventualnih obveza, ograničenja i sličnih potrebnih informacija" rekao je sugovornik Glasa Slavonije.

U ovom trenutku u Hrvatskom Crvenom križu, instituciji koja će u slučaju izbjegličkog vala u Hrvatsku biti zadužena za koordinaciju, nemaju nikakvih saznanja o mogućem prihvatu izbjeglih osoba u privatne domove. Glasnogovornica HCK-a Katarina Zorić kaže kako brojne građane zanima mogućnost privatnog smještaja imigranata, no odgovora za sada nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NJEMAČKA KAO OBEĆANA ZEMLJA: /

"I u našoj je zemlji bilo izbjeglica, no nisu se osjećali kao smeće"

Image
NJEMAČKA KAO OBEĆANA ZEMLJA: /

"I u našoj je zemlji bilo izbjeglica, no nisu se osjećali kao smeće"

Nije za sada jasno ni hoće li se, uz UNHCR i Ministarstvo unutarnjih poslova, u cijelu proceduru prihvata uključiti i Ministarstvo socijalne politike i mladih, a ono što je izvjesno jest da će prema novom nacrtu prijedloga Europske komisije za raspodjelu imigranata Hrvatska primiti njih 1064. Točnije 0,89 posto od broja migranata u tri zemlje koje su najviše preopterećene imigrantima, a to su Grčka, Mađarska i Italija.

Petstotinjak izbjeglica mogao bi primiti i grad Osijek, a što je za Glas potvrdio dogradonačelnik Denis Ambruš, rekavši kako su već u komunikaciji s lokalnim samoupravama Mađarske i Srbije s kojima dijele iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad neće sudjelovati u privatnom smještaju

"Mi ne možemo postupati sami i u stalnom smo kontaktu i s Gradskim društvom Crvenoga križa. Možemo reagirati putem domova unutar mjesnih odbora, odnosno gradskih četvrti, no samostalno, točnije bez Crvenoga križa ne možemo ništa. Kad podignu alarm, mi u roku od 24 sata nudimo prostor i nužnu infrastrukturu poput vode i struje te sanitarnih uvjeta, dok Crveni križ oprema prostor i distribuira pomoć", rekao je Ambruš, dodajući kako treba uzeti u obzir i procjene bolesti, točnije zbrinjavanje u osječkom KBC-u.

Kad dođe do organiziranog smještaja unutar cjelokupnog sustava na nacionalnoj razini, ponovio je dogradonačelnik, Osijek će biti spreman za prihvat petstotinjak imigranata, no osječka gradska uprava neće sudjelovati u njihovu privatnom smještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo tome da čelnici drugih gradova u Hrvatskoj također razmišljaju o prostorima i načinu zbrinjavanja izbjeglica kojih je na vratima Europe svakim danom sve više. U trenutku kad svi budu trebali pružiti pomoć, čini se prema najavama, bit će spremni, bilo na prihvat u privatnom ili organiziranom aranžmanu, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo