Svjedoci Manolić i Mesić / Orsat Miljenić u RTL Direktu: 'Povjerenstvo nije fantomsko tijelo, ali HDZ uvijek može bojkotirati sjednice'

'Prijedlog našeg oporbenog bloka je bio da počnemo s Ramljakom. Četiri ili pet točaka od osam s kojima ćemo se baviti se odnose na ono što pokriva Ramljak'

26.10.2017.
22:39
VOYO logo

Cijela gungula vezana uz Agrokorov ugovor o najstarijem kreditu pojačala je interes za saborsko istražno povjerenstvo za koje još uvijek nije jasno hoće li početi s radom ili neće. Predsjednica Republike podržala je oporbu i smatra da Povjerenstvo treba nastaviti s radom. 

"Za taj ugovor nisam znala sve što znam znam koliko i vi što sam pročitala u medijima i mislim da je to jedno od pitanja kojima bi se trebalo pozabaviti saborsko povjerenstvo", izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL Direkta bio je upravo predsjednik saborskog istražnog povjernstva za Agrokor Orsat Miljenić.

Gospodine Miljeniću, vi ste sad na čelu nekog fantomsko tijelo koje malo postoji, malo ne postojite...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, Povjerenstvo nije fantomsko tijelo. Ono postoji, radi, danas smo imali sjednicu, slijedeća će biti 3. studenog. Očekujem da ćemo raditi tijekom svih šest mjeseci, kao što je Sabor izglasao.

Ali ako se službeno otvori istraga, a otvorit će se u idućih par dana, što će se onda dogoditi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni vi ni ja ne znamo hoće li i kada istraga postati pravomoćna. A drugo, otvaranje istrage nije nikakva zapreka da Povjerenstvo ne nastavi raditi. HDZ tumači to na način koji njima odgovara. Razmislimo logički, ako se Povjerenstvo bavi s osam pitanja, a istraga se otvori oko jednog od njih, koji je razlog da mi ne nastavimo raditi po ostalih sedam pitanja? Možemo pozvati Cvitana, koji će nam reći s kojim se pitanje istraga bavi. Zakon se mora tumačiti zdravom logikom. Po tumačenju HDZ-a to bi značilo da ako je pokrenut postupak o krađi 100 kilograma brašna, tada Povjerenstvo više ne može raditi, jer je, eto, krenuo postupak.

HDZ ima većinu, mogu bojkotirati sjednicu, vas onda više nema...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ to uvijek može napraviti. Ako tako odluče, jedini ispravan način je da nas Sabor ukine. Jer ne može Povjerenstvo samo reći da više ne može raditi.

Prvi svjedoci su Josip Manolić i Stipe Mesić, mnogi su time iznenađeni, kako ste do njih došli?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ja sam time iznenađen. Prijedlog našeg oporbenog bloka je bio da počnemo s Ramljakom. Četiri ili pet točaka od ovih osam se odnose na ono što pokriva Ramljak, od lex Agrokora na dalje. Mislim da je Ramljaku trebalo dati priliku da objasni što se događa, HDZ je odmah to odbio i oni su to izglasali. Manolić nije bio moj prijedlog.

Je li po vama ugovor o najstarijem kreditu sporan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se radi o privatnoj firmi - vašoj - nemam nikakav problem da ugovorite što hoćete, ali ovdje se radi o firmi u koju je Vlada intervenirala i ista ta Vlada pristaje da smjeni povjerenika i plati milijardu eura. Ramljak se našao u situaciji u kojoj se nije smio naći. To se tako ne radi. Cijeli lex Agrokor je napisan na način da izaziva mogućnost da porezni obveznici plaćaju tuđe dugove. Vlada dakle ima posebnu odgovornost, a danas imate slučaj da premijer o tome uopće ne želi komunicirati, imate HDZ-ove članove Povjerenstva koji također kažu da ne žele da se to raščisti.

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo