premijera će pratiti obitelj / Orešković u Vatikanu o Stepincu, izbjegličkoj krizi i Hrvatima u BiH, još se ne zna što će pokloniti Papi

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Za sada se ne zna što će premijer Tihomir Orešković pokloniti papi Franji. Prvi premijerov izbor je, prema izvoru u vladi, bio splitski evanđelistar

6.4.2016.
8:08
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer TihomirOrešković u četvrtak odlazi u službeni posjet Vatikanu gdje će s papom Franjom razgovarati o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, migrantskoj krizi te položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, doznaje se iz visokog vladinog izvora. 

"Što se kardinala Stepinca tiče, kanonski postupak je završio i svi uvjeti za proglašenjem Stepinca svetim su zadovoljeni", kazao je izvor u Banskom dvorima, pojašnjavajući da kod Svetog Oca ne postoji dilema o njegovoj svetosti, ali da u to pokušava uvjeriti i "braću iz susjedne, bratske Srpske Pravoslovne Crkve (SPC)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za njega je neosporno da je Stepinac svetac, da je živio svetim životom, ali želi u to uvjeriti i SPC", pojasnio je vladin izvor.

U cilju promicanja ozračja povjerenja i ekumenskog dijaloga papa Franjo je je zbog protivljenja SPC-a kanonizaciji Stepinca predložio osnivanje Mješovitog povjerenstva pod predsjedanjem Svete Stolice koje bi raspravilo sva pitanja vezana uz osobu hrvatskog kardinala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor u vladi ne poriče da se radi o "vrlo neuobičajenom" potezu Pape, ali da tom "velikodušnom gestom" te kroz "iskreni dijalog" s predstavnicima SPC-a u Mješovitom povjerenstvu želi otkloniti sumnje u svetost kardinala Stepinca.

Pred Mješovito povjerenstvo stavljena je zadaća zajedničkog iščitavanja osobe kardinala Alojzija Stepinca u kontekstu hrvatsko-srpskih odnosa prije, za vrijeme i poslije Drugoga svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Orešković će s papom Franjom također razgovarati i o izbjegličkoj krizi, a šef hrvatske vlade će, kako se doznaje, naglasiti kako je Hrvatska od početka migrantske krize imala vrlo humani pristup.

"U svijetu terorističkih napada u Bruxellesu razgovarat će se i o pronalaženju ravnoteže između sigurnosti i nužnosti humanitarnog postupanja i pomoći migrantima", kazao je izvor u vladi, ističući da se radi o dilemi koja zaokuplja cijeli europski kontinent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa od početka izbjegličke krize ukazuje na humanitarni problem očajnih izbjeglica koji traže bolju budućnost u Europi i zagovara politiku prihvata svih onih koji bježe pred nedaćama.

Od siječnja 2015. milijun migranata i izbjeglica stiglo je u EU brodovima iz Turske. Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije od početka ove godine stiglo je 143.000 migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz Hrvatsku je na putu prema zapadnoeuropskim bogatim državama prošlo oko pola milijuna migranata, a uz zajedničke napore Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije zaustavljena je zapadnobalkanska ruta. Prije nekoliko dana u Beču hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i austrijski kolega Sebastian Kurz ocijenili da je zaustavljanje migrantskog vala na makedonskoj granici bio dobar način upravljanja tom krizom i da su zajednički napori pokazali da male i srednje zemlje mogu promijeniti stvarnost ako se udruže.

Jedna od tema razgovora premijera Oreškovića i pape Franje bit će i pomoć Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedno od strateških pitanja za Vatikan", kazao je izvor u vladi i dodao da će se, "naravno, razgovarati i o nastavku dobrih odnosa Hrvatske i Vatikana".

Nakon susreta s papom Franjom premijer Orešković sastat će se s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom. S njim će, kako se doznaje, razgovarati o pitanju povrata crkvene imovine te ugovorima između Hrvatske i Vatikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako, kako je istaknuto, otvorenih pitanje zapravo nema, stav Vatikana je da se "konfiscirana imovina mora vratiti ili obeštetiti".

Susret hrvatskog premijera i Pape u četiri oka trajat će oko pola sata, a u posjetu Vatikanu pratit će ga supruga i četvero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posjeta Vatikanu premijer Orešković obići će i glavne vatikanske znamenitosti, između ostalog Baziliku svetog Petra, grob svetog Petra, a vjerojatno i grob Ivana Pavla II. Nezaobilazna postaja biti će i posjet Hrvatskom papinskom Zavodu svetog Jeronima čiji korijeni sežu u 1453. godinu kada je papa Nikola V. u "Vječnom gradu dodijelio crkvicu sv. Marije sa zemljištem za hodočasnike i izbjeglice iz Hrvatske. U njemu su djelovali istaknuti Hrvati, među kojima Franjo Petrić i Faust Vrančić.

U izaslanstvu premijera Oreškovuća bit će i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od hrvatskih premijera, posljednji je u posjetu Vatikanu bio Zoran Milanović koji se krajem listopada 2012. sastao s papom Benediktom XVI. Tada je jedno od aktualnih pitanja bio problem samostana u Dajli, koji je u međuvremenu riješen.

Prilikom vatikanske audijencije tadašnji premijer je papi Benediktu XVI. darovao Strossmayerov časoslav (izdanje HAZU i Školske knjige), reprint fotografija iz Albuma Franza Thiarda De Laforesta: "Sakralni objekti Dalmacije u XIX stoljeću", a kardinalu Tarcisiu Bertoneu Dubrovački misal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada se ne zna što će premijer Tihomir Orešković pokloniti papi Franji. Prvi premijerov izbor je, prema izvoru u vladi, bio splitski evanđelistar, no taj je evanđelistar s crkvene strane nadbiskup Marin Barišić već uručio papi Ivanu Pavlu II. 2004.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo