premijer se napokon sastao s brkićem / Orešković: 'Balkanska ruta zatvorena je bez ikakvih tenzija, danas smo na nuli'

Predsjednik Vlade je govorio o odluci Europske komisije o nepokretanju korektivnog postupka za Hrvatsku te o zaključcima Europskog vijeća o migrantskoj krizi

9.3.2016.
13:30
VOYO logo

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković danas je u Banskim dvorima održao konferenciju za medije, na kojoj je govorio o odluci Europske komisije o nepokretanju korektivnog postupka za Hrvatsku te o zaključcima Europskog vijeća o migrantskoj krizi.

O PORUKAMA EUROPSKE KOMISIJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija se u dva tjedna promijenila. Prijetile su nam korektivne mjere. To bi za Hrvatsku bila katastrofa. Prvenstveno za investitore pa i za hrvatske građane. U tom slučaju bi Europska komisija vrlo aktivno sudjelovala u reformama koje bismo mi sami mogli pokrenuti. Pisao sam predsjedniku Komisije da je ova Vlada spremna voditi reforme i da nema razloga zašto bi Komisija provodila korektivne mjere. Rekao sam da ćemo provesti reforme. U subotu smo program reformi u principu smo ubrzali. Taj dokument na pet stranica smo poslali Europskoj komisiji. Čuo sam se onda s potpredsjednikom Dombrovskisom i rekao sam mu da mislim da je taj dokument dovoljan da vide da smo ozbiljni te da nema razloga zašto bi se mjere trebale uvoditi. Jučer ste čuli da je Komisija potvrdila naš plan i proračun te da neće aktivirati te mjere. Dobili smo pozitivnu poruku. Ovih dana ćete i vidjeti koje smo to mjere predložili".

O BALKANSKOJ RUTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balkanska migrantska ruta zatvorena je bez ikakvih napetosti i danas smo na nuli što je pozitivno za Hrvatsku i regiju i humanije za izbjeglice, rekao je premijer Tihomir Orešković u srijedu kada su zemlje na toj ruti počele provoditi pooštrene mjere sukladno dogovoru iz Bruxellesa. Slovenija je aktivirala schengenska pravila,  što znači da osoba koja ne traži azil neće proći kroz Sloveniju, što je stvorilo domino efekt od Hrvatske preko Srbije do Makedonije, rekao je premijer na konferenciji za novinare u Zagrebu. "Danas smo na nuli", naglasio je o broju migranata u prolasku kroz Hrvatsku i poručio "To je pozitivan rezultat za Hrvatsku i za naše susjede".  

Takozvana balkanska migrantska ruta preko koje je proteklih mjeseci u Europu ušlo više od milijun migranata zatvorena je od ponoći, a zemlje na njoj će propuštati samo migrante koji zatraže azil ili imaju valjane dokumente. "Sve se to dogodilo bez ikakvih tenzija", izazova, zahvaljujući super suradnji i odličnoj koordinaciji s državama balkanske rute, rekao je Orešković.

O MINISTRU BRANITELJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate da sam se nedavno sastao s polovicom udruga, a danas ću s drugim udrugama. Tražio sam kandidate, ali to ne znači da ću se naći sa svima njima. Jučer sam se sastao s gospodinom Brkićem, vrlo konstruktivan i otvoren sastanak. A ovih dana ću se naći s još nekim kandidatima".

O TIMOVOM TIMU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Saboru sam rekao da ću izabrati najkvalitetnije ljude. Ovih dana bilo je puno priče oko savjetnika koje sam izabrao. Posebno pitanje oko gospodina Puljiza. On je stručnjak, doktor znanosti koji ima iskustva. Vidio sam da razumije, ne samo dio oko europskih fondova, već ova pozicija u kojoj se nalazimo. To je bitna pozicija pomoću koje možemo ubrzati neke projekte".

O GOSPODARSKO-SOCIJALNOM VIJEĆU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo imali prvu sjednicu. Na pravom smo putu, otvorili smo dijalog. Situacija nije sjajna, pred nama su ozbiljni izazovi. Ali, možemo ga zajedno riješiti. To nije Tim's tim, ali je drugačiji tim. Vjerujem da ćemo kao lideri naći rješenje te poboljšati standard hrvatskih građana".

O SASTANKU NA PANTOVČAKU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam na Pantovčaku na svečanom ručku. Nije bilo prilike za dužu diskusiju, ali nadam se da ćemo se što prije naći da pokrenemo neke diskusije. Slučaj Lozančić je jedna od njih".

O KARAMARKU I SLUČAJU LOZANČIĆ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpredsjednik Karamarko i ja imamo dobre odnose. On ima svoj stav. I svaki potpredsjednik i svaki ministar može imati svoj stav. Ako netko misli da se neka odluka treba donijeti brže, OK. I ja bih volio da se neke stvari ubrzaju. Ja ću donijeti odluku kad će biti pravo vrijeme i kad sve ispitam".

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo