oproštajno druženje pave barišića /

'Poput Sokrata sam nepravedno osuđen, a u tamnici cijelo vrijeme čekam smrtnu presudu!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar je podsjetio i na iskustvo rasprave o njegovu opozivu u Hrvatskome saboru kad je bio izvrgnut neutemeljenoj harangi i prozivkama poput Sokrata koji je u bio optužen za izmišljena djela

11.6.2017.
15:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prije dva dana u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bilo je upriličeno oproštajno druženje ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pave Barišića sa suradnicima – dužnosnicima, suradnicima iz Kabineta ministra te rukovoditeljima, piše na stranicama Ministarstva obrazovanja.

Na početku su se druženja kratkim govorima ministru i nazočnima obratili državni tajnici, pomoćnici ministra, tajnica Kabineta ministra i glavni savjetnik ministra. Istakli su da je u razdoblju od sredine listopada do danas pokrenuto mnogo aktivnosti i projekata koji su vidljiv znak pozitivnih promjena u sustavu. Posebno su naglasili napore usmjerene uspostavi dobre komunikacije s dionicima sustava te načelo rada temeljeno na uključivanju svih relevantnih dionika, tijela i ustanova u krovne procese Ministarstva. Zahvalili su ministru što je svojim primjerom, smirenošću, strpljivošću, demokratičnošću, profesionalnošću, uključivošću i razboritošću u prosudbi pridonio ugodnom i konstruktivnom radnom ozračju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom obraćanju ministar je nazočnima zahvalio na dobroj suradnji i potpori. Ispričao se ako je u svojim nastupima i težnjama nekoga nehotice povrijedio, no vrijeme u kojem se djelovalo tražilo je odvažne odluke i rješenja  s ciljem izgradnje čvrstih temelja sustava odgoja, obrazovanja i znanosti te dobrobiti zemlje.

U daljnjem je govoru ministar nazočne podsjetio na poučnu  dalekoistočnu prispodobu o učitelju puta čaja koju je na početku svog ministarskog mandata izrekao u nastupnome govoru u studenome 2016. djelatnicima Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poučna je prispodoba o drevnoj dalekoistočnoj mudrosti sadržanoj u ceremoniji čaja. Japanskoga učitelja čaja Sen no Rikyua (1522.-1591.), koji je je bio poznat po svojoj filozofiji »wabi-cha«, traženju ljepote u jednostavnosti, jedan je učenik zapitao: »Učitelju, što je krajnji smisao puta čaja?« Učitelj je na to odgovorio: »Ljeti je vruće, zimi je hladno; prema tomu se valja upravljati.«

Učenik je na to kazao: »To je tako jednostavno. Ako je tomu doista tako, onda ja više ne trebam vašu posebnu pouku, to znade moja malenkost sama od sebe.«  Učitelj je međutim primijetio: »Ali ako ti to doista ostvariš, onda ću ja postati tvoj učenik.«

Image
Foto: mzo.hr

(Foto: mzo.hr)

Poruka priče je ništa ne izgleda teško ni komplicirano, a ni mudrost naoko nije prevelika. A opet ni najveći učitelji ne uspijevaju ostvariti svima očite zahtjeve. No svima nam je stremiti prema tim zahtjevima pri tome znajući kako ništa nije stalno, ništa nije trajno i sve je promjenjivo. Na putu prema uspjehu, naglasio je ministar, mogu nam poslužiti kao putokaz naputci velikih učitelja „puta čaja“:  jednostavnost, izravnost pristupa i poštovanje sebe i drugoga. Nadodao je da je u svome kratkom mandatu uvidio da u Ministarstvu rade istinski stručnjaci, odgovorni, stručni i savjesni. Također je naglasio kako službenici Ministarstva trebaju biti svjesni iznimno važnoga posla kojeg obavljaju te im zaželio puna uspjeha u sljedećom dionicama njihova rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je podsjetio i na iskustvo rasprave o njegovu opozivu u Hrvatskome saboru kad je bio izvrgnut neutemeljenoj harangi i prozivkama poput Sokrata koji je u bio optužen za izmišljena djela. To ga je iskustvo podsjetilo da ništa nije stalno i da je sve promjenjivo te je svaki dan u bilo koje vrijeme bio pripravan otići s časne ministarske funkcije.

"I to iskustvo odlaska i smirenosti ministar prepoznaje u iskustvu Sokrata koji je nepravedno osuđen u tamnici čekao na smrtnu presudu. U vremenu čekanja primao je svoje prijatelje koji su ga nagovarali na bijeg no on na to nije pristao. I umjesto da oni njega tješe on je njih tješio izlažući im pri tome čuveni nauk o besmrtnosti duše", piše na stranicama Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju ministar je naglasio kako se smatra povlaštenim što je zajedno s dužnosnicima i djelatnicima mogao raditi na dobrobit ove zemlje te je još jednom izrazio zahvalnost na profesionalnosti, suradnji i potpori koju su mu pružali na putu izgradnje modernog, uključivog i na vrijednostima temeljenog odgojno-obrazovnog i znanstvenog sustava.

Suradnici su potom ministru uručili prigodni dar - čajnik - kao sjećanje na njegove poduke o putu čaja i zahvalnost za dobru suradnju te za sve dobro što je kao ministar u proteklome razdoblju učinio za sustav odgoja, obrazovanja i znanosti. Zaželjeli su mu pritom puno uspjeha u daljem akademskom djelovanju te ostalim službama i svojstvima za koje se operijeli u svom daljem profesionalnom putu.

Ministar je posljednji radni dan zaključio elektroničkom zahvalom svim djelatnicima Ministarstva na suradnji i potpori zaželjevši im pri tome uspjeh i zadovoljstvo na obiteljskom, poslovnom, društvenom i osobnom planu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo