OPREZ, NE KUPUJTE LAŽNI MED: / Hrvatske trgovine pune umjetnog meda iz Kine, Tolušić savjetuje potrošače

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Kina je najveći svjetski proizvođač meda. Ta zemlja proizvodi 473.600 tona meda godišnje, što je puno više nego cijela Europska unija (161.031 tona).

6.11.2017.
18:34
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Europska unija ima manju proizvodnju meda nego potrošnju, a čak 50 posto uvoza meda odnosi se na Kinu, koja je 2016. godine samo od proizvodnje meda zaradila 321 milijun eura, no povećanje zarade nije praćeno i povećanjem košnica pa se postavlja pitanje na koji način se tamo med proizvodi.

U kineski med dodaje se sirup

Glas Slavonije piše da se nezreli med pri proizvodnji u Kini skuplja dok je još rijedak i ima visoku koncentraciju vode. On se onda suši umjetno, ostaci vode se filtriraju, a dodaje se sirup. Takav med, dakako, nije prirodan, a kako ga EU uvozi iz Kine, on stiže i na hrvatsko tržište, istovremeno dok Hrvatska izvozi svoj med, koji je znatno kvalitetniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena meda kojeg izvozimo je 3-3.5 eura, dok je cijena onog meda koji se uvozi iz Kine manja, 2-2.5 eura pa je jasno da se razlikuje i u kvaliteti.

Dok oko tisuću tona meda Hrvatska uvozi, hrvatski proizvođači meda godišnje proizvedu oko 8-11 tisuća tona meda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o uvoznom medu, zahtjevi za deklariranjem su vrlo niski pa tako na njemu piše samo je li to mješavina meda iz EU, izvan EU ili pak mješavina iz zemalja EU i onih izvan nje.

Tolušić: 'Kupujte med proizveden u Hrvatskoj, tu ne možete pogriješiti'

Iz Asocijacije europskih uzgajivača pčela poručuju da jeftini uvoz lažnog meda ugrožava uzgajivače pčela jer je u sakom desetom uzorku meda pronađen dodatni šećer, što znali da se radi o čestoj prisutnosti lažnog meda na policama trgovina, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da je njegovo ministarstvo nedavno donijelo pravilnik o označavanju meda i proizvoda od meda. Ipak, ima savjet za potrošače:

'Kupujte med na kojem piše da je proizveden u Hrvatskoj, jer taj je zasigurno najkvalitetniji i najbolji i tu ne možete pogriješiti. Sav med koji ima oznaku Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) 'Med hrvatskih pčelinjaka' još je detaljnije kontroliran, znamo slijedivost od polja do stola i on je zasigurno med s hrvatskih livada i pašnjaka', rekao je ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo