OPORBA PRIJAVILA SISAČKOG ŽUPANA USKOK-u: / 'Županiju je doveo do bankrota. Računi se ne plaćaju, minus je ogroman, krše se propisi...'

Image
Foto: Nikola Ćutuk / PIXSELL

'Za probleme na koje ukazuje revizija, doznali smo iz tiska, jer župan nije smatrao shodno o tome obavijestiti županijske vijećnike.

5.2.2020.
17:27
Nikola Ćutuk / PIXSELL
VOYO logo

Oporbeni županijski vijećnici u Skupštini Sisačko-moslavačke županije iz redova Mosta, HSS-a i HSP-a podnijeli su kaznenu prijavu protiv tamošnjeg župana Ive Žinića te traže njegovu ostavku tvrdeći da je županiju doveo pred bankrot. Prijavu USKOK-u protiv Žinića podnijeli su zbog navodnog počinjenja četiri kaznena djela: povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, zlouporabe u postupku javne nabave, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Tamošnja oporba već godinama upozorava na katastrofalno stanje županijskih financija, a što je dokazano i nalazom Državne revizije o poslovanju Sisačko-moslavačke županije za 2018. u kojem su evidentirane brojne nepravilnosti u radu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŽUPANIJA IVE ŽINIĆA (HDZ) POD LUPOM REVIZIJE: /

Financije na rubu bankrota, službeni auti jure okolo, a nitko ne zna tko ih i zašto vozi

Image
ŽUPANIJA IVE ŽINIĆA (HDZ) POD LUPOM REVIZIJE: /

Financije na rubu bankrota, službeni auti jure okolo, a nitko ne zna tko ih i zašto vozi

'Župan misli da se razumije i u svemirsku tehnologiju'

Revizija je, među ostalim, utvrdila da je manjak proračuna sa zadnjim danom 2018. godine i uključujući preneseni manjak bio veći od 60 milijuna kuna, što je gotovo trećina godišnjeg županijskog proračuna. Istodobno, Županija je prikazala dug manjim za 16,6 milijuna kuna ne unijevši u njega sve obveze. Usto je revizija pronašla i problem s evidencijom korištenja službenih automobila, a postupci u nabavi opreme i usluga nisu provedeni u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi.

"Za probleme u 2018. godini na koje ukazuje revizija, doznali smo iz tiska, jer župan nije smatrao shodno o tome obavijestiti županijske vijećnike. Župan skriva istinu o stanju županijskih financija, obmanjuje javnost, a u stvarnosti županija više nije u stanju servisirati svoje obveze", rekao je čelnik sisačko-moslavačkog Mosta Milan Brigljević na konferenciji za novinare povodom podnošenja prijave protiv župana Žinića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako Županija prošle godine nije isplatila ugovorena sredstva brojnim proračunskim korisnicima, a neisplate obveza nastavljene su i u ovoj godini. Zbog svega toga Sisačko-moslavačka županija, po riječima Brigljevića, više ne može normalno servisirati svoje financijske obveze te joj pomoć mora davati Vlada RH.

HSS-ov županijski vijećnik Mijo Latin najtragičnijim smatra što se o nalazu Revizije uopće nije raspravljalo na Županijskoj skupštini, već se o svemu doznalo iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno nam je da će se župan samo nasmijati na to što mi tražimo ostavku, jer smatra da je on osoba koja jedina može voditi županiju i da se razumije ama baš u sve - od svemirske tehnologije pa do ne znam čega. On sve zna", kazao je Latin.

'Potrebno je napraviti stečajni plan županije'

Povodom nalaza revizije u Sisačko-moslavačkoj županiji oglasio se i tamošnji SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na žalost, župan je nonšalantno shvatio ovaj nalaz revizije. Rekao je da su ga primili na znanje i da će ispraviti nedostatke, no konkretnih poteza ka smanjenju zaduženosti još nema. Potrebno napraviti stečajni plan županije, na što upućuje i sama revizija. Uz to treba napraviti reviziju radnih mjesta u županijskom sustavu, ukinuti 24-satno korištenje službenih automobila, ukinuti i reprezentaciju i slične izdatke, uvesti transparentni proračun te zabraniti daljnje kredite. Ako to župan i njegovi zamjenici ne žele ili ne znaju provesti, neka daju ostavke prije propasti", kazao je predsjednik sisačko-moslavačkog SDP-a Nikola Domitrović.

Koncem siječnja o nalazu revizije oglasio se i sam župan Žinić odbacivši da je išta lagao, skrivao ili radio protivno zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine, temeljem tog nalaza, u Županiji smo otklonili ove nedostatke. Ovog trenutka mogu reći da smo otklonili sve nedostatke koji su bili navedeni u nalazu Državne revizije. Do kraja godine uspješno smo ispravili sve pozicije i stavke krivog knjiženja i vođenja knjigovodstvenih evidencija što se tiče naših izvanproračunskih korisnika, ali u i samoj Županiji“, rekao je Žinić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo