PROZVALI GA U SABORU / Oporba napala Marića zbog poreznog terora: 'Zašto se zatvaraju cvjećarnice i pekarnice zbog 10 kn duga?'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Marić je rekao da se krajnjim mjerama nikad ne ide na prve bagatelne prekršaje,

21.9.2018.
13:25
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Saborsku raspravu o prijedlogu novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti oporba je u petak iskoristila za tvrdnje o 'poreznom teroru', navevši pojedine slučajeve zatvaranja kafića, ribarnica, pekara i drugih obrta zbog sitnih prekršaja, dok je ministar financija Zdravko Marić rekao da se samo u dva posto nadzora izriče krajnja mjera zatvaranja lokala.

 Zašto se zatvaraju cvjećarnice i pekarnice zbog 10 ili 15 kuna, upitali su Branimir Bunjac (Živi zid) i Gordan Maras (SDP) ministra financija Zdravka Marića koji je u sabornici predstavio zakonski prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Apeliram na Vas da malo popustite stegu, odnosno da ne kažnjavate ljude za 5,10, 15 kuna, imamo ogromnu pomamu kazni, ako žena ne stigne izdati račun za margaretu cvijet od 10 kuna u koprivnici na 15 dana joj se zatvori lokal", kazao je Maras.

Miro Bulj (Most) ustvrdio je, pak, da se s 10 tisuća kuna kažnjavaju voćari koji nisu prijavili berbu u vrgoračkom kraju, dok s druge strane Agrokor koristio 10 milijardi kuna mjenica bez pokrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić: Krajnjim mjerama nikad se ne ide na prve bagatelne prekršaje

Istaknuvši kako ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, ministar financija Zdravko Marić je rekao da se krajnjim mjerama nikad ne ide na prve bagatelne prekršaje, a da se samo u dva posto nadzora izriče krajnja mjera zatvaranja lokala.

 "Od početka godine provedeno je preko 13 tisuća nadzora različitih vrsta po osnovi fiskalizacije u prometu gotovine i u prosjeku je 45 posto utvrđenih nepravilnosti, znači svaki drugi nadzor utvrdi nepravilnost. Statistika krajnjih mjera na razinu su 2 posto od ukupnih aktivnosti nadzora, slijedi nakon nekoliko tjedana i analize rizika", rekao je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakona o fiskalnoj odgovornosti uvodi tri fiskalna pravila - strukturnog salda, rashoda i javnog duga - te nastavlja jačati neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku. Novim zakonom, pojasnio je Marić, Hrvatska potpuno usklađuje s obvezama iz Pakta o stabilnosti i rastu, ali i implementira sve što smo proteklih godina spoznali i iskusili u smislu upravljanja javnim financijama.

Protiv zakona izjasnio se Goran Beus Richembergh (Klub GLAS i HSU) jer, kako tvrdi, kontaminiran je dodatnom profesionalizacijom, financijskim opterećenjima i povećanjem javne potrošnje. Referirajući se na profesionalizaciju Povjerenstva za fiskalnu politiku kazao je "to je kukavičje jaje koje se podmeće Saboru jer će preko noći dobiti novu službu, nove zaposlenike i nove financijske obveze, predlagatelj predviđa da je to 1,5 milijuna kuna godišnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas će mediji razapeti jer ako prihvatimo ovaj prijedlog Sabor je taj koji povećava javnu potrošnju i povećava svoj pogon", dodao je Beus.

Novo zapošljavanje smeta i Tomislavu Paneniću (Most).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim zakonom jasno ćemo reći da saborski Odbor za financije i državni proračun nije sposoban donositi ovakva razmatranja.. pa ćemo izglasati još jedno povjerenstvo i skinuti sa sebe političku odgovornost", ustvrdio je.

Gordan Maras (SDP) izrazio je sumnju u buduću neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku, te kako bi osigurala  neovisnost tog tijela predlaže biranje njegova predsjednika dvotrećinskom većinom u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid smatra kako tim zakonom EU šalje poruku da su hrvatski dugovi previsoki te istovremeno uzima ulogu regulatora duga.

"Hrvatske financije doći će pod nadzor EU", upozorio je Branimir Bunjac, a politiku Vlade ocijenio "politikom mišjih koraka" bez rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U raspravi su također iznesene međusobne verbalne optužbe između SDP-a i HDZ-a o tome tko je za što glasovao, koju odluku donio, rekao ...

Radin: Uljanik mora opstati, vrijeme je za solidarnost

Nezavisni saborski zastupnik Furio Radin u petak je, govoreći o problemima pulskog Uljanika, poručio kako je došlo vrijeme da, nakon 25 godina u kojima je Istra bila solidarna sa slabijim dijelovima države, drugi dijelovi Hrvatske budu solidarni s Istrom i Uljanikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uljanik i 3.maj, grupa Uljanik jednostavno moraju opstati, zato što oni predstavljaju nešto više od škverova", poručio je Radin koji je o toj temi prvi put javno govorio od izbijanja krize u brodogradilištu.

Istaknuo je kako je Uljanik simbol moderne Pule, kako je brodogradilište, s usponima i padovima, opstalo 150 godina, te prenio poruku radnika kako je "vrijeme da se prestanemo baviti koliko je tko kriv".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uljanik je Pula, Pula je Istra, Istra je bila solidarna sa slabijim dijelovima Hrvatske 25 godina, danas se govori da bi porezni obveznici trebali izdržavati nešto što više ne vrijedi, kao prvo to vrijedi, ima budućnost, ali došlo je vrijeme da nakon 25 godina drugi dijelovi Hrvatske budu solidarni sa Istrom i Uljanikom", istaknuo je zastupnik Radin.

Naglasio je i kako je Uljanik daleko osjetljiviji problem nego što politička javnost, možda i neki dijelovi Vlade u ovome trenutku misle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoje tri solucije za taj problem, postoji samo jedna, a to je daleko intenzivnije i ozbiljnije traženje strateškoga partnera i daleko intenzivniji rad na restrukturiranju. Sve ostalo bilo bi pogubno, imalo bi nesagledive posljedice za Pulu i za Istru, ne samo ekonomske", poručio je Radin iz Hrvatskoga sabora.

Grbin osudio otkaz Zovku, prozvao HRT

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin (SDP) prozvao je u petak Hrvatsku radio-televiziju da u ovom trenutku ne ispunjava svoju funkciju jer se na njoj "zatire svaka različitost mišljenja i drugačijeg stava", a to se, kaže, najbolje moglo vidjeti na otkazu novinaru Hrvoju Zovku, predsjedniku HND-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novinar je dobio otkaz jer se na javnoj televiziji drznuo odstupiti od njene proklamirane uredničke politike, a to je politika glorificiranja jedne političke opcije, samo jedne opcije i to ne samo one čitave vladajuće stranke, nego njenog najcrnjeg, najdesnijeg dijela", ustvrdio je Grbin.

Njegova je, kaže, obveza ukazati i osuditi takve pojave. "Javni medij mora biti javan i svima dostupan, mora djelovati u korist svih građana. HRT to danas nije i to treba jasno reći", kazao je SDP-ov zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo