Opet light rebalans, štedjet će se na uredskom priboru!

Kosoričin glavni koalicijski partner Josip Friščić nakon sastanka u Banskim dvorima otkrio je da je Vlada odustala od povećanja PDV-a, a najvjerojatnije i od uvođenja poreza bankama.

23.8.2010.
19:08
VOYO logo

arti-201008230035006Nakon gotovo tri i pol sata u Banskim dvorima završen je sastanak vladajuće koalicije o rebalansu proračuna. Većina članova koalicije nije željela govoriti o pojedinostima sastanka, a predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako će premijerka Kosor u utorak, nakon razgovora s predsjednikom Josipovićem, izvijestiti javnost o rebalansu.

Na pitanje je li postignut dogovor, kratko je odgovorio da je načelni dogovor postignut o okvirnim elementima rebalansa te je ponovio da će javnost o detaljima biti izviještena sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje o stajalištu SDSS-a o stavkama rebalansa, Pupovac je rekao da će "svoj konačni stav izreći na sjednici sabora".

arti-201008210273006Potpredsjednik vlade Ivan Šuker također je rekao da će se o pojedinostima znati u utorak, a potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak je rekao da će Sabor o rebalansu proračuna raspravljati u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak Kosoričin glavni koalicijski partner, šef HSS-a Josip Friščić otkrio je detalje razgovora. Prema njegovim riječima PDV se neće povećavati, neće biti rezanja plaća i mirovina, a najvjerojatnije ni uvođenja poreza bankama.

"Neće biti ni rezanja plaća, mislim da je to dobro, jednako tako ni mirovina", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan a što će biti u rebalansu proračuna, odgovorio je kako su Vlada, odnosno ministarstva "uspjela na svojim pozicijama osigurati funkcioniranje, uz smanjenje od preko 1,5 milijardu kuna".

"Mislim da je to vrlo značajno i dobro. Jednako tako kroz ovaj proračun će se osigurati ono o čemu smo već govorili, a to su izdatci koji su se javili tijekom godine - da se riješi pitanje, odnosno pomoć onima koji su stradali od elementarnih nepogoda, i da se sve što je ugovoreno, zaključeno kroz sporazum s nekim udrugama također proračunski riješi", rekao je novinarima Friščić, koji je posljednji izašao iz zgrade Vlade nakon sastanka vladajuće koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako su"puno razgovarali" o plaćama i mirovinama.

Friščić tvrdi da se o prodaji udjela u državnim tvrtkama nije razgovaralo, te dodao da ne bi imao ništa protiv ako se povećaju trošarine na duhanske proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje nije li ušteda od 1,5 milijardu kuna "samo kozmetika", Friščić je odgovorio kako su, kada se radi o kozmetici, kriteriji različiti.

"Nekome je puno za kozmetiku dati 20 kuna, a neki kažu da ispod 500 kuna nema prave kozmetike", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan koliki će biti deficit, kazao je kako je to pitanje za potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera.

Ušteda ministarstva od milijardu i pol kuna na stavci zvanoj "materijalni rashodi" znači štednju na uredskom priboru i drugim potrepštinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po svemu sudeći, pemijeraka Kosor i njeni koalicijski partneri odustali su od radikalnih rezova. Očito im je puno više stalo do fotelja i nadolazećih izbora nego do budućnost zemlje koja "grca" u dugovima.

Sada je sasvim jasno da će se rupe u proračunu krpati novim zaduživanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201008230035006 arti-201008210273006 arti-201008200014006 arti-201008200623006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike