VIKEND PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR /

Opet južina, ali ne tako jaka kao proteklog vikenda

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

I veljača još ima štošta za reći. Prevrtljiva kakva jest, nudi nam još jednu pravu zimsku epizodu

8.2.2019.
7:50
Grgo Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Veljača je počela razmjerno toplim vremenom, temperature su u prvome tjednu 3 do 5 stupnjeva više od prosjeka, a tomu je najviše pridonijela snažna južina proteklog vikenda. Ipak, zimu ne treba omalovažavati, iz više razloga. Prije svega, zbog siječnja, koji je bio najavljen kao najzimskiji mjesec sezone, a takvim se i pokazao.

U Zagrebu, siječanjske dnevne temperature usprosječile su se na 4,9 °C, a po tom se kriteriju mjesec svrstao među hladnije u novijoj povijesti. Unazad pet godina, samo je nemilosrdni siječanj 2017. bio hladniji od ovoga, a unazad 18 godina imali smo 11 toplijih i sedam hladnijih od ovoga. Sasvim pristojno, zar ne? Istina, snijega smo imali malo. Mnogi bi i to malo osporavali s obzirom na to da se na tlu zadržavao jedva 8 dana, a mjerili smo samo jednoznamenkaste visine snježnog pokrivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Ljubitelji zimskih uvjeta u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj najlošije su prošli, u ostatku unutrašnjosti snijega je bilo i više i dulje, a u primorju su pak nemilosrdniji bili temperaturni uvjeti. Tako je u Splitu ovo drugi najhladniji siječanj u tisućljeću, a unazad 70 godina imali smo samo devet hladnijih. I prosinac je bio sasvim pristojan ili, ako baš inzistirate na stručnom rječniku, u skladu s višegodišnjim prosinačkim prosjekom. A i veljača još ima štošta za reći.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Prevrtljiva kakva jest, nudi nam još jednu pravu zimsku epizodu, no prije toga ćemo imati još jednu zimsku južinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Na kopnu će subota biti pretežno sunčana, no ne i posve vedra. Nebo će biti pokriveno raznovrsnim oblacima, ali bez oborina. Jutro podjednako hladno kao u petak, od -6 do -2 °C. Od sredine dana osjetniji porast temperature i dnevni maksimumi od 8 do 13 °C. 
U nedjelju već i izraženiji jugozapadnjak koji bi ponegdje mogao imati i jake udare pa se, unatoč još višim temperaturama, neće činiti baš previše toplo. I oblaka će biti znatno više, a u gorskim područjima prema večeri i kiša će biti sve češća. Jutarnja temperatura oko nule, a najviša dnevna od 7 u gorju do oko 15 °C koliko može dosegnuti u većim slavonskim gradovima.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

VIKEND NA JADRANU 

Na obali slično. U subotu sunčano uz visoke prozirne oblake. Uglavnom bez vjetra ili uz zanemarivo slab jugoistočni vjetar, koje će tek prema večeri dosegnuti snagu dostojnu svoga pravog naziva - jugo. Južina će naguravati oblake na riječko područje, a tek prema kraju dana naoblačit će se cijeli Kvarner. Jutarnja temperatura od 4 do 9, u skladu s prosjekom za ovaj dio veljače, a najviša dnevna od 12 do 16 °C, malo viša od normale.

U nedjelju će jugo jačati, a predvečer već biti i umjereno jako, na šibenskom području, u Kvarnerskom zaljevu i Kvarneriću i jako. Slaba kiša padat će tijekom dana na riječkom području i na podvelebitskom dijelu obale, a prema kraju dana može je već biti i drugdje. To je tek uvod u najkišovitiji i najvjetrovitiji ponedjeljak koji nas začas vraća u zimu. No, o tom, na televiziji, Facebooku i u našim sljedećim pisanim izvještajima! 

Image
Foto: RTL
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo