'Opasni' limun iz Turske još uvijek na policama domaćih trgovina

Vijest da su limuni porijeklom iz Turske navodno opasni za zdravlje digla je veliku prašinu. Taj limun još uvijek se nalazi na policama trgovina.

4.11.2014.
10:05
VOYO logo

Na deklaraciji proizvoda navodi se da je tretiran deccozilom, što je zapravo drugo ime za tehnički imazalil, koji je prema navodima Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) iz Karlovca izrazito štetan, a još uvijek se nalazi na policama trgovina, piše Slobodna Dalmacija.

"Imazalil je fungicid koji prodire kroz cijeli plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod dojenčadi i male djece imazalil izaziva probleme u središnjem živčanom sustavu", navode u ROZP-u čije je priopćenje diglo veliku buru u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tommy: Zadovoljeni su svi kriteriji koji su propisani za uvoz u Europsku uniju

U tvrtki Tommy Slobodna doznaje da nemaju namjeru povući iz prodaje limune uvezene iz Turske jer je, kako tvrde, proizvod zdravstveno ispravan.

"Proizvod su na tržište pustile ovlaštene inspekcijske službe, a pri nabavi su zadovoljeni svi kriteriji koji su propisani za uvoz u Europsku uniju, uključujući i sve popratne dokumente", ističe Dario Mamić, član Uprave trgovačkog lanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim trgovinama prodaju se limuni iz Urugvaja i Španjolske. Nigdje nema hrvatskih osim navodno na tržnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo