OPASNE BESKONTAKTNE KARTICE: / Lopovi vam u tramvaju mogu prebaciti novac na svoj račun i to vrlo jednostavno

Image

Stručnjaci upozoravaju da beskontaktne kartice, iako svojim vlasnicima olakšavaju plaćanje, mogu biti prilično lak plijen za lopove.

1.10.2016.
15:23
VOYO logo

Mnogi korisnici kreditnih i debitnih kartica razveselili su se kada su od svoje banke dobili karticu za koju u prodavaonici uopće ne moraju upisivati pin – jednostavnu je provuku iznad čitača i račun se naplati bez umetanja kartice. Riječ je o tzv. beskontaktnim karticama, piše Croexpress.eu.

Dovoljno je nekoliko sekundi

Praksa je pokazala da se u posjedovanju ovakvih kartica krije opasnost za proračun korisnika. Kako upozoravaju stručnjaci, putem mobilne aplikacije lopovi u sekundi mogu bez provjere prebaciti novac na svoj račun i pokrasti vam podatke. I sve to dok, primjerice, stojite u tramvaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se s pomoću beskontaktnih kartica bez upisivanja pina mogu plaćati računi do 100 kuna, a u Njemačkoj 25 eura, što je iznos koji vam može biti ukraden.

S pomoću ukradenog broja može kupovati online

No, ono što je opasnije jest što lopov nakon toga s pomoću ukradenog broja i roka valjanosti vaše kartice može kupovati u tisućama online trgovina, poput popularnog Amazona, koje ne traže drugu potvrdu pri kupnji, te tako potrošiti sve što imate na kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo jednostavno funkcionira

A kako to funkcionira jednostavno u praksi pokazao je američki istraživač Eddie Lee još 2012. godine. Na sajmu tehnologije Defcon u Las Vegasu javno je prikazao kako se s pomoću programa za pametni telefon može ukrasti novac s beskontaktne kartice. Iskoristio je mobitel kako bi očitao beskontaktnu karticu i nakon toga poslao podatke čitaču kartica i napravio uplatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo sam na brzinu zlorabio i potrošio nečiju kreditnu karticu, u dvije minute. Stvarno je jednostavno", rekao je publici.

Magnetski zaštitnici za kartice ili alu folija

Kako bi se zaštitili stručnjaci savjetuju da takve kartice vlasnici pohranjuju u magnetske zaštitnike za kartice (ne plastične) ili, u kućnoj radinosti, umotaju u aluminijsku foliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo