Oni znaju koje su cigarete najštetnije i što čuva oči

Pomažu li proteini u leći oka u borbi protiv bolesti, jesu li 'light' cigarete štetnije od običnih, utječe li broj eritrocita na fizičku spremnost adolescenata...

11.5.2011.
14:56
VOYO logo

Četvero zagrebačkih srednjoškolaca vratilo se ovih dana s Međunarodne konferencije mladih znanstvenika u Moskvi s pregršt medalja.

Učenik trećeg razreda XI. gimnazije Luka Bzik osvojio je zlatnu medalju u kategoriji Life Science s projektom Istraživački rad: proteini u leći oka. Svojim je radom dokazao da proteini imaju veliki utjecaj na česte bolesti oka i da se njihovom primjenom neke bolesti mogu i spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktorija Belobradić, učenica četvrtog razreda XV. gimnazije osvojila je srebrnu medalju u kategoriji Enviromental Science. Ona je u sklopu svog istraživanja, provedenog uz pomoć lukovica crvenog luka, došla do zaključka da su "light" cigarete štetnije od običnih.

Izravan upis na pet fakulteta

Također maturantica, ali i V. gimnazije, Gabrijela Clara Racz osvojila je srebro u kategoriji Eksperimentalna fizika, jer je svojim projektom dokazala da se kemijski valovi mogu mijenjati kada se nalaze daleko od točke ravnoteže tako da se pretvaraju u koncentrirane kružnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Ines Kovačević, maturantica Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, osvojila je priznanje za svoj rad. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Ines je svojim projektom u kategoriji Life Science dokazala da broj eritrocita u krvi utječe na fizičku spremnost adolescenata.

Nagrađeni maturanti moći će se izravno upisati na pet zagrebačkih fakulteta, a priznanje im je u utorak dodijelio i gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo