'PROCEDURA JE JEDNOSTAVNA' / On je prvi Hrvat koji je prešao granicu s digitalnom putovnicom: 'Bilo je uzbudljivo zato što sam...'

Da biste dobili digitalnu putovnicu, potrebno je imati važeću putovnicu ili e-osobnu. Za sada je dostupna samo na androidima. Prvi korak je skidanje aplikacije koja se zove Certilia

3.10.2023.
7:39
VOYO logo

Umjesto s papirnatom putovnicom - s mobitelom. Prvi Hrvat koji je s digitalnom putovnicom odletio iz Hrvatske je Dragan Petric.

"Ja sam je upotrijebio sad u četvrtak kada sam putovao u Veliku Britaniju. Bilo je uzbudljivo ne samo zato što sam među prvima u svijetu nego jer je Hrvatska među prvim zemljama na svijetu koja takvo što omogućava," kazao je Petric za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MET BOUTIQUE /

Albanski biznismeni otvorili hotel u strogom centru Zagreba, na svečanost stigli ministri, dogradonačelnik...

Image
MET BOUTIQUE /

Albanski biznismeni otvorili hotel u strogom centru Zagreba, na svečanost stigli ministri, dogradonačelnik...

Procedura je jednostavna, objašnjava Petric i dodaje: "Sve je bilo kao da idem s običnom putovnicom. Samo sam na jednom posebnom graničnom prijelazu pokazao svoj mobitel. Unaprijed sam morao najaviti svoje putovanje pa je sve prošlo još brže i bezbolnije".

Kako do digitalne putovnice?

Da biste dobili digitalnu putovnicu, potrebno je imati važeću putovnicu ili e-osobnu. Za sada je dostupna samo na androidima. Prvi korak je skidanje aplikacije koja se zove Certilia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korisnik preuzetu aplikaciju Certilia otvori na svom uređaju, uveze unutra svoj digitalni dokument, odabere ga među svojim digitalnim vjerodajnicama, napravi najavu svog putovanja i to je to. Nakon toga mu se generira kod koji kad dođe u zračnu luku prisloni i to je to," objašnjava voditelj projekta digitalnih putovnica u AKD-u Ivan Brko.

Digitalno putovanje

Uz Finsku, prva smo članica EU-a koja razvija digitalno putovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jure Sertić, direktor AKD-a, kaže kako je projekt započeo u prosincu 2022. i da će pilot-projekt trajati do travnja iduće godine. Uz to otkriva da je za sada imaju više od 800 online preuzimanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvati i dalje vole gotovinu! Kad vi položili sve novčanice koje čuvamo pod madracima i u čarapama imali bi 6 Mount Everesta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se s njom može putovati samo iz Zračne luke Franjo Tuđman.

"U budućnosti će biti omogućeno i za zemljane granične prijelaze i možda neke druge, a za sada je za potrebe projekta dogovoreno da se testira u Zračnoj luci Franjo Tuđman", dodaje Brko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuju da će ovaj model preuzeti i ostale članice EU-a pa će papirnata putovnica otići u povijest. Digitalna na sve mobitele stiže do kraja godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo