RUŠILA STABLA, POHARALA KUĆE / Oluja protutnjala sjeverom Hrvatke: 'Tuča kao kokošje jaje, to nitko ne pamti'; Meteorologinja otkrila što nas čeka

. Ako je i bilo staklenika i plastenika koji nisu stradali u tuči prije dva dana - ovo ih je nevrijeme dokrajčil

28.5.2022.
21:49
VOYO logo

 Oluja je sinoć poharala sjever Hrvatske, a i jutro poslije vatrogasci nižu intervencije, dok gražani pokušavaju spasiti što mogu.

- Pamtite li ovakvo nevrijeme? "Ja ne. Pa to je bila tuča dok je padala ko kokošje jaje. To se odbijalo tri, četiri metra u zrak, kak je lupalo. Pa ovo isto, najbolje da dođe bager, sve sruši i gotovo", rekao je  Stjepan Platak iz Velikog Bukovca za RTL dok uz pomoć susjeda vraća crjepove na krov. "Ne znam gdje bi prije popravljali. Tužno uglavnom. Ne isplati se plakati. Ne znam", neutješna je Marija Šartaj a u mjestu gotovo svaka kuća u najlonu čeka na sanaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je nešto i preživjelo tuču prije dva dana, sada je uništeno

Image
APOKALIPTIČNI PRIZORI /

Nakon tuče, Podravinu je demoliralo i snažno nevrijeme: Popadala stabla i crijepovi, svi podvožnjaci poplavljeni

Image
APOKALIPTIČNI PRIZORI /

Nakon tuče, Podravinu je demoliralo i snažno nevrijeme: Popadala stabla i crijepovi, svi podvožnjaci poplavljeni

I u selu pored mještani zbrajaju štetu. Ako je i bilo staklenika i plastenika koji nisu stradali u tuči prije dva dana - ovo ih je nevrijeme dokrajčilo. Josip štetu procjenjuje na gotovo milijun kuna.

"Sad još dva plastenika strgao foliju do kraja, bio je samo stučen. I onda još u kući, nismo crjepove složili, majstori ne stignu. I isto je bila poplava unutra", kaže vlasnik OPG-a u Dubovici, Josip Halec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema kuće koja nije stradala, nema gospodarskog objekta koji nije stradao. Ovaj kraj je cvjećarski, znači jako puno plastenika, staklenika. Dosta auti je stradalo, tako da šteta je jako velika", objašnjava Božidar Triplat, zapovjednik DVD-a Dubovica.

Stabla rušila i kabele, morala intervenirati i elektra

Telefoni ne prestaju zvoniti ni koprivničkim vatrogascima. Do podneva su imali 30-ak intervencija. "Uglavnom su to pala stabla ili na objekte ili na vozila ili preko ceste. Bilo je mjesta gdje su kablovi padali na cestu kad su ta stabla rušila i kabele, tako da je bila angažirana i Elektra", govori Jasminka Jakupec, zapovjednica Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica. Jak vjetar porušio je crjepove i razbio prozore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko dugo je to trajalo? "Pa kojih 15, 20 minuta. Baš jako je bilo. Ko pijavica došlo, sve tiskalo i trgalo dolje. Otraga mi je krov na garaži odnesen, iza kuće je fasada strgana, prozori su porazbijani i na krovu kuće su isto prvi redovi crjepova hićeni dolje", napominje Dražen Martinčić iz Koprivnice.

Smirivanje tek u utorak ili srijedu

RTL-ova meteorologinja Damjana Ćurkov Majaroš smirivanje vremena najavljuje tek za utorak ili srijedu. "Sinoć nam je stigla hladna fronta i donijela naglu promjenu vremena, bilo je jakog vjetra, lokalno obilnih oborina, na sreću tuča je izostala, ali sutra će ostati vrlo slično, oblačno s kišom i pljuskovima. Na Jadranu su moguće nevere, jedino će bura poslijepodne slabiti. Nestabilno ostaje i početkom idućeg tjedna, a smirivanje vremena i povratnik ljetnih prilika možemo očekivati u utorak ili srijedu", kaže Ćurkov Majaroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo