OVO JE STRAŠNO / Oluja je napravila nezapamćenu štetu: Ekskluzivno su objavljene snimke kaosa, pogledajte razmjere katastrofe

Procijenjena šteta u šumama na području države je oko 140 milijuna eura. U oluji je stradalo 30 posto godišnjeg fonda za sječu

27.7.2023.
22:07
VOYO logo

Stoljetni hrastovi u spačvanskim šumama pokošeni su u oluji kao od šale, javlja RTL Danas, a razmjere katastrofe pokazuju snimke Hrvatskih šuma.

"Srce me boli kad vidim ovo. Ovo je šuma stara 110 godina, ophodnja hrasta lužnjaka je 140 godina. Pred samu svoju starost doživjelo je, ono što je raslo 110 godina u 15 minuta je srušeno", kaže voditelj Uprave šuma - Hrvatske šume Podružnica Vinkovci Krasnodar Sabljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijenjena šteta u šumama na području države je oko 140 milijuna eura. U oluji je stradalo 30 posto godišnjeg fonda za sječu. "Ova šuma je stara 110 godina hrasta lužnjaka. Nažalost gdje god se osvrnemo vidimo tragove što bi rekli u žargonu šumara, od furnira ostale su čačkalice", kaže Sabljić.

"250 i više godina Hrvatske šume vode evidenciju u obliku organiziranog gospodarenja šumama. Nikad nije zabilježen ovakav intenzitet na ovakvom području. Po prvi puta se dogodio na ovakvom području, praktični po cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj", govori predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPASNO VRIJEME /

Kako se ponašati ako vas zatekne oluja? Ovo su savjeti koji bi vam mogli spasiti život, dobro ih proučite

Image
OPASNO VRIJEME /

Kako se ponašati ako vas zatekne oluja? Ovo su savjeti koji bi vam mogli spasiti život, dobro ih proučite

Na Sljemenu su stradale klupe od sjedežnice koja zimi skijaše prevozi do vrha Crvenog spusta. Megaoluja na najvišoj točki u Zagrebu bila je posebno traumatična.

Obustavili sječu

"Taj udar oluje koji se dogodio 90-ak metara ispod nas je počupao šumu kao da su šibice, osjećaj je bio - na tornju se treslo. Mislim, on je sigurno izgrađen, ali to je bilo kao da ste u kutiji za cipele gdje vas nekakav ogromni div trese i izbija vam tlo ispod nogu", kaže član HGSS-a Robert Erhardt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubitelji prirode i planinari iznenađeni su štetom. "Veliko je stradavanje, možete vidjeti da ima puno porušenih stabala. Sad Hrvatske šume rade svoj posao, vidjet ćete dalje na cesti", kaže Hrvoje iz Zagreba.

"Vidjeli smo veliku količinu srušenih stabala. Hrvatske šume marljivo rade na uklanjanju trupaca", govori Tomislav iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme je srušilo toliko drveća da su Hrvatske šume obustavile planiranu sječu kako bi prvo sanirale i obradile ono što je stradalo pod olujnim udarima vjetra.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo