OPASNO VRIJEME / Kako se ponašati ako vas zatekne oluja? Ovo su savjeti koji bi vam mogli spasiti život, dobro ih proučite

DHMZ je za večeras aktivirao narančasti alarm za zagrebačku, splitsku i dubrovačku regiju, a sutra smo gotovo svi narančasti i zato civilna zaštita šalje upute kako se ponašati po ovakvom vremenu

24.7.2023.
22:33
VOYO logo

U Hrvatsku dolaze nove oluje. DHMZ je za večeras aktivirao narančasti alarm za zagrebačku, splitsku i dubrovačku regiju, a sutra smo gotovo svi narančasti i zato civilna zaštita šalje upute kako se ponašati po ovakvom vremenu, javlja RTL Direkt.

"U koliko je moguće ostati kući, provjeriti jesu li nam svi prozori zatvoreni, ukloniti s balkona i krovova sve stvari koje smogu odletjeti ako ima nešto što ovih dana već nije odletjelo. Tegle s cvijećem, roba, to sve može postati projektil. Prije nevremena isključiti sve iz utičnica, ne se tuširati, ne biti blizu metalnih stvari, poput sudopera", govori nam Josip Granić, izvršni pročelnik HGSS-a i posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idealno bi bilo ostati kući, ali kako idealne situacije nema - evo kako preživjeti ako se nađete u oluji koja je kao prošle srijede nosila sve pred sobom.

Image
PAZITE NA SEBE /

Iz Slovenije nam dolazi nova nestabilnost, izdano upozorenje: 'Zagrebačkoj regiji prijeti grmljavinsko nevrijeme!'

Image
PAZITE NA SEBE /

Iz Slovenije nam dolazi nova nestabilnost, izdano upozorenje: 'Zagrebačkoj regiji prijeti grmljavinsko nevrijeme!'

Izbjegavajte podvožnjake i tunele

Mnogi od vas su se prošle srijede našli upravo na cesti. Možda ste se u tom trenutku vraćali s posla, možda ste išli po dijete u vrtić. Pa evo što za drugi put činiti u toj situaciji. Najbolje izbjegavati stabla, zgrade sve što bi vam moglo pasti na auto. Pronađite neki otvoreni prostor čistinu, gdje vam ništa ne može doletjeti, i izbjegavajte podvožnjake i tunele gdje se može nakupiti voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste vani treba tražiti što prije zaklon, a svakako izbjegavati stabla. Najvažnije se na vrijeme informirati. Kada će nevrijeme doći do vas, koliko snažno će udariti - to najbolje zna Bruno, lovac na oluje. On ih najčešće dočeka na krovu zgrade, a zna kada će mu se približiti, jer između ostalog prati radarske snimke DHMZ-a.

"Ima i Windy aplikacija, ta mi se čini najpouzdanija. Ovdje se može pratiti satelitska snimka oluja unutar sat vremena. Oluja je sad kod Verone kreće se prema Udinama, i za Italiju je predviđen danas tornado. To se kasnije seli prema Sloveniji", poručuje lovac na oluje, Bruno Fantulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo