OKRUTNOST DRŽAVE PREMA NAJRANJIVIJIMA: / Najteži pacijenti ostaju bez 80 posto fizikalne terapije, njihove priče doista su za plakati

Image

Najteži pacijenti će sada na fizikalnu terapiju moći ići samo tri puta tjedno tijekom četiri mjeseca godišnje, umjesto pet puta tjedno tijekom cijele godine, kako je bilo do sada.

21.6.2018.
13:58
VOYO logo

Prema novom nacrtu HZZO-ovog Pravilnika o fizikalnoj terapiji, mnogima će kvaliteta života biti značajno otežana nakon smanjenja fizikalne pomoći. Naime, za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle, broj sati fizikalne terapije se prema novom nacrtu Pravilnika smanjuje za 80 posto. Oni će sada na fizikalnu terapiju moći ići samo tri puta tjedno tijekom četiri mjeseca godišnje, umjesto pet puta tjedno tijekom cijele godine, kako je bilo do sada. Terapije su smanjene s 260 na 48 puta godišnje.

'Da ga svaki dan ne razgibavaš, atrofirali bi mišići i dobio bi dekubitus'

Jedan od takvih pacijenata je nekoć perspektivni mladi nogometaš iz Šibenika Ivan Orbanić. On je prije osam godina teško stradao u prometnoj nesreći i od tada je u komi. Nakon što je njegovom ocu Borisu preminula supruga prije dvije i pol godine, on se za Ivana brine sam, javlja Provjereno. Zbog novog bi pravilnika Ivan sada mogao ostati bez fizikalne terapije u kući, koja mu je prijeko potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Netko bi trebao samo provjeriti je li moj Ivan živ. Da njega svaki dan ne razgibavaš, to bi bilo grčenja mišića, atrofirali bi mišići, dekubitus bi dobio', kaže njegov 63-godišnji otac Boris.

'Nismo u mogućnosti plaćati privatnog fizioterapeuta'

U sličnoj je situaciji i Alisa Šimić. Njezin je suprug Marko nakon srčanog udara prije šest i pol godine jedva preživio. Zbog toga što mu je mozak predugo bio bez kisika, Marko je završio prikovan za krevet, a trebale su mu terapije koje mu znače život. Zdravlje mu se zbog terapija poboljšalo, no opet je krenulo nizbrdo nakon što su mu terapije smanjene sa 90 na 45 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi nismo u mogućnosti plaćati privatno fizioterapeuta jer rijetko tko od nas ima toliko novca', rekla je za Provjereno Alisa o novom pravilniku HZZO-a.

'Treba tri dodatna katetera dnevno da ne izgubi bubrege'

Jučer smo pisali i o majci malenog Šimuna, kojem su kateteri prijeko potrebni zbog tegoba s bubrezima, no država mu ih neće odobriti jer za to nema novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odbili ste mom djetetu koje ima sedam mjeseci dodatne urinarne katetere. Moj sin ima dijagnozu prekomjerno aktivnog neurogenog mjehura i niz drugih tegoba, po nalazu specijalista nefrologa Šimun mora koristiti kateter osam puta dnevno jer mu se mokraća vraća u bubrege i na taj način ih oštećuje! Potrebna su mu tri dodatna katetera dnevno kako bi prevenirali da izgubi bubrege! Hoćete li vi prolaziti dijalize i pokloniti mom djetetu svoje bubrege?!? Hoćete se samo jedan dan zamijeniti sa mnom?!? Znate li kakav je osjećaj svaka tri sata uvoditi kateter dug 20 centimetara sedam mjeseci staroj bebi?!? Ne spavati ni noću ni danju? Imate li vi djecu? Unuke?', poručila je Šimunova majka Martina Stojanović političarima, Ministarstvu i HZZO-u.

Image
VAPAJ MAJKE KOJOJ JE DRŽAVA ODBILA POMOĆI: /

'Za skupe aute imate, a za djecu nemate! Hoćete li vi premijeru mom sinu dati svoje bubrege?'

Image
VAPAJ MAJKE KOJOJ JE DRŽAVA ODBILA POMOĆI: /

'Za skupe aute imate, a za djecu nemate! Hoćete li vi premijeru mom sinu dati svoje bubrege?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo