'Formalne manjkavosti' /

Okončan postupak na njemačkom sveučilištu: Pavo Barišić nije plagijator

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prijavu protiv Barišića zbog sumnji u samoplagiranje, odnosno kršenje akademskih pravila, podignuli su dr. sc. Ivan Đikić i dr. sc. Jure Zovko.

1.3.2018.
17:10
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Sveučilište u Augsburgu objavilo je konačno mišljenje o toj prijavi u dokumentu na četiri stranice. Zaključak se sastoji od četiri točke, u kojima se tvrdi da bivši ministar znanosti i obrazovanja nije prekršio akademska pravila, javlja Večernji list.

U prvoj točki stoji kako je neupitno da preuzimanje ranije publiciranih tekstova nije označeno kao takvo, što iz današnje perspektive predstavlja veliku formalnu manjkavost disertacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj je istaknuto kako ta formalna manjkavost ne predstavlja znanstveni prijestup u smislu na Sveučilištu u Augsburgu važećih načela za postupak pri sumnji u znanstveni prijestup.

U trećoj točki stoji kako prepoznatljiva ili dokaziva namjera za prijevaru koja bi bila povezana s neoznačavanjem prenesenih vlastitih tekstova, osobito zbog tek djelomično dokazivih, a djelomično i zbog vjerojatnog davanja pristanka od strane njegova mentora na doktoratu, nisu relevantni u pravnom smislu u odnosu na navedene formalne nedostatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, četvrta točka navodi kao s obzirom na ove rezultate istrage uprava Sveučilišta u Augsburgu neće poduzimati daljnje mjere protiv prof. dr. Pave Barišića, doznaje Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo