OKO 200 DJECE OBOLJELO OD OPASNOG SINDROMA POVEZANOG S COVIDOM: / Slučajevi i u Srbiji te Italiji - naš pedijatar objasnio o čemu se radi

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Rijetki dječji poremećaj koji dovodi do akutne upale krvnih žila otkrio je 1967. godine japanski liječnik Tomisaku Kawasaki. Istragu o povezanosti s koronavirusom sad je pokrenuo i WHO

21.5.2020.
9:49
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Otkako traje pandemija koronavirusa znanstvenici i liječnici shvatili su kako se Covid-19 kod djece uglavnom manifestira kao blaga bolest. Upravo zato svijet je zabrinula vijest o 145-ero djece oboljele od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog s Covidom. O porastu broja sličnih slučajeva javili su i Talijani, a i u Srbiji je oboljelo dvoje djece, prenose Vijesti.hr.

'Sindrom dosta nalikuje virusnoj infekciji'

Oboljeli u Srbiji su dječaci i imaju 15 i 16 godina. Njima se uslijed koronavirusa razvila bolest nalik Kawasaki sindromu. "To je ustvari jedan skup simptoma koji dosta sliče na virusnu infekciju. Visoka temperatura koja traje više od pet dana, osip na koži, limfne žlijezde na vratu, crvenilo, nije dakle baš jako specifična slika da bi se čovjek mogao orijentirati", objasnio je član Kriznog stožera Srbije za borbu protiv Covida-19 Branko Nestorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo se zna može li Covid-19 predstavljati okidač za pojavu ove bolesti koja se zove Kawasakijeva bolest i je li inače počinje na polju neke genske predispozicije koja se zatim pokrene nekom infekcijom", rekao je Vladislav Vukomanović, šef pedijatrijske klinike Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije "Dr. Vukan Čupić".

U Francuskoj umrlo dvogodišnje dijete

U Francuskoj je u petak zabilježena prva smrt devetogodišnjeg djeteta, bio je to asimptomatski slučaj. "Dijete je imalo simptome nalik Kawasaki sindromu. Serološki su testovi pokazali da je bio u kontaktu s koronavirusom", kazao je Fabrice Michel, šef pedijatrijske Intenzivne njege u Marseilleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki dječji poremećaj koji dovodi do akutne upale krvnih žila otkrio je 1967. godine japanski liječnik Tomisaku Kawasaki. Istragu o povezanosti s koronavirusom sad je pokrenuo i WHO.

"Inicijalna izvješća pokazuju da bi ovaj sindrom mogao biti povezan s COVIDOM-19", kazao je Tedros Adhanom, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod starije djece pojavljuju se teške komplikacije

U svijetu je prijavljeno oko 200 slučajeva ovog po život opasnog imunološkog odgovora kod djece. Prve smrtne slučajeve bilježe Velika Britanija i država New York.

Pedijatar Milivoj Jovančević odgovorio je trebamo li se brinuti. "Nažalost, postoji veliki broj različitih bolesti, virusnih i bakterijskih koje isto tako izazivaju upalu krvnih žila i vrlo slične simptome", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava kako je sad drukčije to što se teške komplikacije pojavljuju kod starije djece, dok je Kawasaki najčešće aktivan kod djece do pete godine starosti.

"Mi osluškujemo, čitamo, radimo vlastite studije, pokušavamo vidjeti postoje li određene specifičnosti vezane uz COVID-19 bolest", rekao je Jovančević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo