OGLASIO SE VOĐA SRPSKE DELEGACIJE SKINUTE S BAJAKOVA: / 'Čim smo došli rekli su da znaju za nas, tri sata su nas držali'

Image
Foto: Screenshoot/

I dalje tvrdi da je delegacija regularno najavljena

7.9.2019.
22:03
Screenshoot/
VOYO logo

Pukovnik dr. Saša Milutinović, načelnik Odjeljenja za vjeru, vođa delegacije srbijanskog ministarstva obrane i Vojske Srbije koja je pokušala prijeći granicu kako bi u odorama prisustvovala liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu te posjetila komemorativni centar Jasenovac, oglasio se nakon povratka u Beograd.

„Već po dolasku na granični prelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim satima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom, i iduća tri sata smo čekali njihovu konačnu odluku. Tijekom ta tri sata dva puta su nam skenirane putovnice, traženi dodatni podaci, pretresano vozilo i nakon svega toga rečeno nam je da nećemo ući u Republiku Hrvatsku,“ istakao je pukovnik Milutinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je tražio dodatno pojašnjenje te da mu se obrazloži razlog sprječavanja ulaska, a tvrdi da je kako jedini odgovor dobio da „danas neće ući“. Pukovnik Milutinović je dodao da je već na isti način ulazio u Hrvatsku, kao i u druge europske države.

„Šokiran sam ponašanjem granične policije i državnih organa Republike Hrvatske,“ naglasio je pukovnik Milutinović, prenosi Sputnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi tvrde da je putovanje bilo najavljeno....

Ponovio je tvrdnje srbijanskog ministarstva i vlade da je srbijanska strana učinila sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Republike Hrvatske kada je riječ o posjeti, dodajući da je „očito nešto drugo presudilo da delegacija ne prisustvuje komemoraciji“.

Srbijanska strana tvrdi kako su službene uniforme bile u prtljazi što je, ističu u ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su izaslantvu rekli da ih ne mogu unijeti, navodi agencija. Članovi izaslanstva VS-a bili su spremni ostaviti odore i produžiti put u civilu, no carinici su im rekli da ne mogu ući u Hrvatsku te im je izdana zabrana ulaska i vraćeni su u Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svoga boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Image
ŠTO SE JUTROS DOGODILO NA BAJAKOVU? Srbija tvrdi: /

'Izaslanstvo naše vojske na putu za Jasenovac nisu htjeli pustiti u Hrvatsku'

Image
ŠTO SE JUTROS DOGODILO NA BAJAKOVU? Srbija tvrdi: /

'Izaslanstvo naše vojske na putu za Jasenovac nisu htjeli pustiti u Hrvatsku'

...hrvatska policija kaže da nije

Hrvatska pak tvrdi kako putovanje nije bilo najavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je u subotu kako dolazak izaslanstva vojske Srbije u Hrvatsku nije bio najavljen, te im je zbog toga granična policija onemogućila ulazak u zemlju.

“Imam informacije da je zaustavljen kombi s ukupno 11 osoba, radilo se o vojnim osobama, koje su imale vojne odore u vozilu, ali mi nismo imali službenu najavu njihova dolaska u Hrvatsku, a temeljem Zakona o nadzoru državne granice njima je ulaz onemogućen. Policija na Bajakovu nije imala njihovu najavu”, rekao je .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako izaslanici Vojske Srbije nisu imali uvjete za ulazak u Hrvatsku jer službena putovanja dužnosnika moraju biti najavljena te da postoje propisi koji objašnjavaju kako se to radi.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo