OGLASIO SE VAKULA: / Danas će biti ledeno, posebno u jednoj regiji; A onda južina i kiša, evo gdje će najprije stići

Image

I dalje postoje upozorenja na većinom umjerenu, ponegdje čak i veliku opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje

18.1.2021.
9:12
VOYO logo

Oblaci su u većini unutrašnjosti onemogućili znatniji pad temperature zraka u noći na nedjelju, ali i pridonijeli cjelodnevnim nedjeljnim "minusima". Ujutro je na dva metra visine u meteorološkim kućicama najniže izmjereno -11 °C u Bednji, Gospiću, Otočcu i na Zavižanu, gdje je na pet cm iznad tla bilo čak -15 °C. U Gospiću je pri tlu bilo -14 °C, Ogulinu i Otočcu -13 °C, a znatniji "minusi" zabilježeni su i na Jadranu - u Pločama -8 °C, Splitu -7 °C, Hvaru, Rijeci i Šibeniku -5 °C, pri čemu je ispod 0 °C ujutro bilo i na 2 m visine. Osim tih "minusa", ostvarilo se i prognozirano padanje snijega ponegdje na Jadranu, čak i na Visu, gdje je na brdu Hum palo dovoljno snijega i za snjegovića, javlja Zoran Vakula u svojoj vremenskoj prognozi za HRT.

Početkom novoga tjedna oborine će izostati, ali još ne i hladnoća, ponegdje u noći i ujutro čak i izraženija nego tijekom vikenda. Stoga i dalje postoje upozorenja na većinom umjerenu, ponegdje čak i veliku opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje. Uz barem djelomice sunčano vrijeme dnevna temperatura zraka bit će u porastu, osobito u utorak, kada će zapuhati jugozapadnjak, do kraja dana na Jadranu i jugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od srijede će južina biti još izraženija, temperatura viša, čak i za siječanj iznadprosječno visoka, ali i oblaci sve mnogobrojniji pa će kiša biti sve češća, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, kasnije i u ostalim područjima, pri čemu će vjerojatno najkišovitije biti u petak i subotu.

Hladan ponedjeljak

U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano i hladno, uz više oblaka u drugom dijelu dana. Ujutro je mjestimice moguća magla. Vjetar slab, sredinom dana i umjeren zapadni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura i do -8 °C, a najviša dnevna oko 0 °C. U središnjoj Hrvatskoj u noći i ujutro temperatura često ispod -5 °C, mjestimice i uz maglu, a u Banovini i do -9 °C. Zatim promjenljiva naoblaka, a uz sunčana razdoblja najviša temperatura između 0 i 3 °C. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, javlja je u detaljnijoj vremenskoj prognozi za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najhladnije u gorju, uz najnižu temperaturu uglavnom ispod -10 °C, također uz lokalno moguću maglu. U unutrašnjosti Istre i do -7 °C, dok će na sjevernom Jadranu biti između -3 i 2 °C. Danju pak djelomice sunčano, temperatura u gorju oko 0 °C, a na moru oko 7 °C. Mjestimice umjerena, podno Velebita i jaka bura brzo će oslabjeti i prema otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji nastavak hladnog vala, ali za razliku od nedjelje, prevladavat će sunčano, osobito prema jugu. Umjerena do jaka bura postupno će slabjeti i okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura na obali uglavnom ispod 0 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije i do -7 °C, a najviša dnevna većinom između 3 i 8 °C. Podjednaka najviša temperatura u ponedjeljak će biti i na jugu Hrvatske, a ujutro na obali oko 0 °C, u zaobalju niža. Prevladavat će sunčano uz većinom umjerenu buru koja će okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak ujutro još hladno pa južina

U utorak ujutro na kopnu još prilično hladno uz moguću maglu, a zatim hladnoća popušta. Štoviše, dolazi do osjetnog zatopljenja uz djelomice sunčano vrijeme te umjeren jugozapadni i južni vjetar, koji u srijedu i četvrtak može ponegdje biti i jači. U gorju od srijede oblačnije, povremeno s kišom.

U utorak i na Jadranu još hladno jutro, a danju malo toplije uz jugozapadni vjetar te pretežno sunčano vrijeme, ponegdje s umjerenom naoblakom. Zatim od srijede više oblaka i mjestimice kiša, osobito na sjevernom Jadranu. Uz sve izraženiju južinu u drugom će dijelu idućeg tjedna postupno zatopliti, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolnici mokri, moguća poledica

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK). Vozačima se savjetuje ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

Na dionici Jadranske magistrale Novi Vinodolski-Senj (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), zbog vjetra. Vozi se otežano na pojedinim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimski su uvjeti (zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema) na pojedinim cestama u Lici.

Ulaz u Sloveniju

Na ulasku u Sloveniju više se ne radi brzo testiranje na graničnim prijelazima. Granica se može prijeći s brzim testom napravljenim u zemljama EU-a ili s PCR testom iz EU-a ili treće zemlje. Test ne smije biti stariji od 48 sati od uzimanja brisa. PCR testovi iz trećih zemalja dopušteni su iz laboratorija koje Slovenija priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 31. siječnja. Više o odluci na poveznici: https://www.koronavirus.hr/privremena-zabrana-i-ogranicenje-prelaska-preko-granicnih-prijelaza-rh/73...

Katamaranska linija 9603 Jelsa - Bol - Split isplovit će iz Jelse prema Splitu bez pristajanja u luci Bol. Vozila koja prevoze humanitarnu pomoć na potresom pogođena područja oslobođena su plaćanja putnih karata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo