Odvjetnici bili tri sata sa Sanaderom

Najave da će Sanader u petak biti izručen Hrvatskoj pokazale su se pogrešnima.

15.7.2011.
11:58
VOYO logo

Iako nam je u jučerašnjem razgovoru kazao kako "misli da Sanader neće biti izručen u petak", odvjetnik Goran Suić ipak je otišao u Salzburg, gdje bivši premijer provodi zadnjih sedam mjeseci. U društvu mu je bio i drugi Sanaderov odvjetnik, Čedo Prodanović, a s klijentom su proveli tri sata.

Izjavili su medijima kako on neće biti izručen ovoga tjedna, iako su ispunjeni uvjeti za ekstradiciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da će biti izručen idućeg tjedna. Sanader se osjeća dobro i spreman je za povratak u Hrvatsku", rekao je odvjetnik Suić Jutarnjem listu.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić kazala je kako informaciju da će Sanader biti prebačen u Hrvatsku danas nemaju, jer su oni sve što se tiče ekstradicijskog postupka već obavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegovo izručenje je sada u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova", kaže Dovranić.

"Postupak izručenja je tajan i o njemu ništa ne mogu reći", izjavio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. U trenutku kada dođe do izručenja policija će poslati kratko službeno priopćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagađanja o strategiji

Inače, tjednima već traju nagađanja o tome kakva će biti strategija Sanaderove obrane u Hrvatskoj i hoće li za sobom pokušati povući i nekad bliske suradnike. Njegovi odvjetnici rekli su tek da će se bivši premijer 'aktivno' braniti.

Tijekom boravka u austrijskom pritvoru Sanader se nekoliko puta obraćao hrvatskim medijima preko svog odvjetnika, a njegove poruke uglavnom su se odnosile na tvrdnje da nije odgovoran za većinu 'grijeha' koje mu se stavlja na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader pobjegao je iz države 9. prosinca prošle godine, samo nekoliko sati nakon što je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u Sabor poslalo zahtjev za ukidanjem njegovog imuniteta te njegovim privođenjem. Svoj je dom u Kozarčevoj Ivo Sanader napustio to isto jutro oko 10.45 sati, odvezavši se u crnoj Opel Vectri. U Sabor nije dolazio.

Oko 11 sati neometano je prešao hrvatsko-slovensku granicu na prijelazu Bregana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) isti je dan oko 14.30 sati jednoglasno odobrilo zahtjev Državnog odvjetništva za ukidanjem imuniteta, lišavanjem slobode, pritvorom i istražnim zatvorom zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti, no Ivo Sanader u to je vrijeme već napustio državu.

Nakon toga krenula je potraga za njim te je raspisana međunarodna tjeralica, a uhićen je dan kasnije 10. prosinca u 15.50 sati na autocesti na naplatnim kućicama St. Michael u Salzburgu. Spekuliralo se kako je bivši premijer navodno planirao bijeg u SAD-e, no to mu nije uspjelo jer mu je ukinuta viza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki obrat u lipnju!

Nakon toga Sanader je odveden u zatvor u Salzburgu, a hrvatsko Ministarstvo pravosuđa 13. prosinca je uputilo zahtjev za njegovim izručenjem austrijskom Ministarstvu pravde. On se pak 23. prosinca pred austrijskim državnim odvjetništvom izjasnio oko izručenja Hrvatskoj te je jasno poručio: "Ne izručujte me!"

No, 9. lipnja ove godine dolazi do velikog obrata. Ivo Sanader najavljuje da će od austrijskih pravosudnih tijela na sudskom ročištu zakazanom za 21. lipnja zatražiti hitno izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijska ministrica pravosuđa Beatrix Carl naposljetku je 11. srpnja potpisala dozvolu za izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera Hrvatskoj.

Fimi-media, HEP, HAC – samo su neki od predmeta u kojima se intenzivno spominje ime bivšeg premijera Ive Sanadera. Bivšem premijeru na teret se stavlja udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloupotrebe položaja i ovlasti predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, te pranje novca i primanje mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

cate-201011220231004

Vezani članci:

arti-201107120097006 arti-201107110397006 arti-201107080454006 arti-201107060550006 arti-201107040494006iako su

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo