ODRŽANA PRVA SJEDNICA KOORDINACIJE ZA SUSTAV DOMOVINSKE SIGURNOSTI: / Usvojene mjere za učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sjednica je sazvana povodom zaključka Vlade o sprječavanju radikalizacije te su kroz izlaganja relevantnih resora prezentirane analize postojećeg stanja iz različitih područja nadležnosti

28.10.2020.
14:21
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prva sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti održana je u srijedu pod predsjedanjem ministra hrvatskih branitelja i predsjednika Koordinacije Tome Medveda, a usvojen je niz mjera za sveobuhvatan pristup sprječavanju radikalizacije u društvu.

Sjednica je sazvana povodom zaključka Vlade o sprječavanju radikalizacije te su kroz izlaganja relevantnih resora prezentirane analize postojećeg stanja iz različitih područja nadležnosti, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojen je niz mjera za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije o kojima će Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti izvijestiti Vladu te će s mjerama biti upoznato i Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS).

Sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prisustvovao je i savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprečavanje radikalizacije

Riječ je o prvoj sjednici Koordinacije nakon oružanog napada na Markovu trgu 12. listopada gdje je ozlijeđen policajac i nakon rasprave o radikalizaciji u društvu koja je uslijedila.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela Zaključak o sprečavanju radikalizacije u društvu, čime je obvezala Koordinaciju za sustav domovinske sigurnost da na osnovu analize postojećeg stanja predloži mjere za sveobuhvatan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije, koji treba biti utemeljen na usklađenom i koordiniranom djelovanju svih nadležnih tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti predloži odgovarajuće mjere, moguće je sazivanje sjednice VNS-a.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ranije je izjavio da Vlada u sustavu domovinske sigurnosti nije ovlaštena davati naloge Koordinaciji, već je za to ovlašten jedino VNS. Koordinaciju je također nazvao "paratijelom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo