ODJECI JUČERAŠNJEG UHIĆENJA / Određen istražni zatvor poduzetniku Stanišiću i bivšoj rektorici Vican koji su pod istragom zbog korupcije

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivša državna tajnica, saborska zastupnica i kninska gradonačelnica branit će se sa slobode u istrazi koju je Uskok pokrenuo zbog trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti

7.11.2023.
16:57
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u utorak je odredila istražni zatvor poduzetniku Anti Stanišiću i bivšoj rektorici zadarskog sveučilišta Dijani Vican, koji su se pod istragom zbog korupcije našli zajedno s bivšom HDZ-ovom političarkom Josipom Pleslić, nekada Rimac.

Bivša državna tajnica, saborska zastupnica i kninska gradonačelnica branit će se sa slobode u istrazi koju je Uskok pokrenuo zbog trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anti Stanišiću i Dijani Vican istražni je zatvor na prijedlog Uskoka određen kako na slobodi ne bi utjecali na svjedoke koje tužitelji žele ispitati tijekom istrage.

Tužiteljstvo navodi da je Josipa Pleslić, koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, dogovorila sa Stanišićem da će poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te državne tvrtke u poslovanju sa Stanišićevom tvrtkom postupaju njemu u prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je bivšoj političarki zauzvrat omogućio da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu njegove tvrtke te joj besplatno nabavio i ugradio opremu za obiteljsku kuću u Vodicama, čime se Rimac, prema tvrdnjama tužiteljstva, okoristila za oko 50.000 kuna.

Image
TRGOVANJE UTJECAJEM, DAVANJE MITA... /

USKOK pokrenuo istragu protiv Josipe Rimac, Dijane Vican i Ante Stanišića; Zatražili su i određivanje istražnog zatvora

Image
TRGOVANJE UTJECAJEM, DAVANJE MITA... /

USKOK pokrenuo istragu protiv Josipe Rimac, Dijane Vican i Ante Stanišića; Zatražili su i određivanje istražnog zatvora

Pred Uskokom odbacili optužbe za korupciju

Vican je u ponedjeljak pred Uskokovim istražiteljima odbacila optužbe za korupciju i ustvrdila kako nije postupala po nalogu Josipe Pleslić. Nju tužitelji terete da je od Dijane Vican tražila da ne naplati 1,5 milijuna kuna, odnosno 200.000 eura garancije Stanišićevoj tvrtki koju je položio za projekt izvođenja radova na izgradnji studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je ponuda Stanišićeve tvrtke bila treća po redu u predmetu nabave Josipa Pleslić je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju, izvijestio je ranije Uskok ne otkrivajući identitete troje osumnjičenih.

Vican i Stanišić u ponedjeljak su uhićeni te nakon pretresa i prikupljanja dokaza dovedeni u Uskok, dok bivša političarka nije uhićena jer je cijeli slučaj, kako se doznaje, proizašao iz podataka nađenih u njenom mobitelu tijekom ranijih istraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipe Pleslić, ranije Rimac, uhićena je u svibnju 2020. i protiv nje su već podignute dvije optužnice. Terete ju za pogodovanje investitoru izgradnje vjetroelektrana na području Ervenika i Knina, a u postupku proizašlom iz afere Vjetroelektrane osumnjičena je za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta i slično.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo