Odredba zakona koja je pisana za političare, krim milje i razne tajkune

10.4.2014.
14:03
VOYO logo

Predsjednik Zbora istraživačkih novinara HND-a Hrvoje Zovko rekao je na konferenciji za novinare da ta odredba znači smrt za novinarstvo, posebno istraživačko i da je se ne bi posramila ni Sjeverna Koreja.

"Sjevernokorejski režim bio bi oduševljen s ovakvom stvari", kazao je Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad najuše krv zaspu te tužbama

Upozorio je da bi se novinarima zbog takve odredbe nakon svake priče o netransparentnom trošenju milijunskih iznosa iz proračuna, tajkunsko-političkim spregama i građevinskoj mafiji razotkrivene osobe mogle osvećivati.

Po njegovom mišljenju ta zakonska odredba, koja je uvedena u Kazneni zakon u listopadu 2011., kao da je pisana za političare, posebno korumpirane, krim milje i razne tajkune, koji kad nanjuše krv mogu novinare zasuti s desecima tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge su iznijele podatak po kojem postoje već 42 tužbe zbog sramoćenja.

Čudno tumačenje suca

Da Hrvatska bez izbacivanja te odredbe više neće imati novinarstvo smatra i predsjednik HND-a Zdenko Duka. Podsjetio je da je Vladimir Šeks prilikom donošenja izmjena Kaznenog zakona rekao da dijelu medija više neće biti moguće sramoćenje političara, što Duka smatra napadom na istraživačko i kritičko novinarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravomoćnu presudu protiv Slavice Lukić donio je sudac zagrebačkog općinskog Kaznenog suda Marko Benčić, a Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava smatra da je stvorena nova "sudačka zvijezda na hrvatski način".

"Kad pogledamo presude suca Benčića vidjet ćemo da on, ne samo da ne zna što je javni interes, nego 'vrlo čudno' tumači slobodu mišljenja i izražavanja jer je naložio psihijatrijsko vještačenje za aktivistu Tončija Majića", kazala je Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavica Lukić, koja je potpredsjednica HND-a, nada se da su svi shvatili da je presuda protiv nje samo povod da se upozori i pozove zakonodavnu vlast da izmijeni jednu krajnje represivnu odredbu o sramoćenju.

Ta je odredba, smatra, Lukić, ostavila ogroman prostor sudovima da procjenjuju što je to javni interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lukić se nada također da će prijedlog ministrice kulture Andreje Zlatar Violić da se ukloni ta zakonska odredba iz Kaznenog zakona, naići na dobar odjek u vladi i da neće postati predmet unutarkoalicijskog prepucavanja.

Vrlo loša poruka

Zamjenica izvršnog direktora GONG-a Jelena Berković rekla je da se presudom šalje vrlo loša poruka jer govori da je istraživačko novinarstvo otegotna okolnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je i na dodatni apsurd postane li presuda pravomoćna jer Lukić više ne bi mogla imati potvrdu o nekažnjavanju.

S obzirom da je izmjena Kaznenog zakona predviđena za drugi kvartal ove godine, Berković vidi kao savršenu priliku da se sada izvrši ono na što novinarska struka upozorava od početka rasprave o takvom oblikom gonjenja, koje se prvenstveno trebalo odnositi na zaštitu privatnog obiteljskog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u kojoj je presudom zaštićena čast jedne tvrtke je uistinu apsurdna, zaključila je Berković.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo