A 4. val i dalje jača / Odluku o covid potvrdama su donijeli, ali ne i što s njima: Kako na sud dovesti optuženog bez potvrde, bez testa...?

Sporo i birokratizirano hrvatsko pravosuđe od idućeg tjedna moglo bi postati još sporije

10.11.2021.
18:50
VOYO logo

U Hrvatskoj najveći broj novozaraženih u jednom danu i čak 60 posto više nego prošle srijede. U 24 sata je zabilježeno još 7315 novih slučajeva čime je broj trenutno zaraženih premašio 34 tisuće. S koronom je umrlo još 50 ljudi, a u bolnicama pomoću respiratora diše 254 pacijenata.

Četvrti val pandemije ne jenjava – a rješenje za pune bolnice su i uputnice za privatne preglede. Ali ne za sve. Naš novinar je pokušao doznati kako ćete u ponedjeljak na posao s COVID potvrdama - odgovora nema. A vrijeme pripreme ističe i posljedice bi mogle biti kaotične.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporo i birokratizirano hrvatsko pravosuđe od idućeg tjedna moglo bi postati još sporije. Osim zaposlenika, svi oni koji će se morati odazvati na sudski poziv, bilo da su svjedoci, tužitelji ili tuženi morat će imati valjanu COVID potvrdu ili negativan PCR test. Mnogi će to i zlorabiti...

"Osoba koja vodi neki građanski postupak ima interes zadovoljiti one uvjete koji mu trebaju da bi svoj postupak priveo kraju, međutim osoba koja je okrivljena u kaznenom postupku vrlo često ima interes da se njegova rasprava ne dogodi. Ako mu ovakva situacija u tome pomogne, onda će to biti vrlo zanimljivo", rekao je Rafael Krešić, odvjetnik i bivši kazneni sudac.

Sve se zna, a ništa se ne zna – kažu i u Sindikatu pravosudne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo apsurd, dođe policija koja je uhitila čovjeka koji je napravio kazneno djelo. Nema COVID potvrdu i nije cijepljen. Vraćam li ga sa suda ili ga puštam? Ako vraćam zaposlenika, logično je da neću na sud pustiti ni njega – i šta ćemo s tom osobom? Tko će ga testirat?", izjavio je Krešo Jelenko, dopredsjednik Sindikata pravosudne policije.

Image
zakrčen zdravstveni sustav /

Beroš potvrdio riješenje za onkološke pacijente: Moći će kod privatnika koji imaju ugovor s HZZO-om

Image
zakrčen zdravstveni sustav /

Beroš potvrdio riješenje za onkološke pacijente: Moći će kod privatnika koji imaju ugovor s HZZO-om

Vrijeme pripreme istječe, a posljedice bi mogle biti kaotične.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šta ćemo mi sad čovjeka koji inzistira ući na sud, ja ga moram spriječiti, a da bih ga spriječio moram upotrijebiti sredstva prisile i onda će opet biti da pravosudna policija tuče nedužne ljude! Mi smo tu u problemu", kazao je Jelenko.

U problemu su i zaposleni u školama. Čeka se službena odluka Stožera kako bi se organizirali, jer još nije jasno tko će dežurati na ulazu. Za idući tjedan predlažu ONLINE nastavu, ali i testiranje djelatnika u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ostalo stvorit će nam najrazličitije probleme. Hrvatska nije Zagreb. Neki učitelji i nastavnici da bi došli do mjesta gdje se testira moraju proći po 50 kilometara. Postavlja se pitanje kad će oni to raditi, tko će ih mijenjati dok se oni dva puta tjedno testiraju?", rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Bolnice su prve uvele obvezne COVID potvrde. Kako epidemija ne jenjava, ovih dana prelaze na hladni pogon. Liste čekanja sve su dulje, pa će uputnice za onkološke pacijente vrijediti i za privatne liječnike koji ovu odluku nazivaju povijesnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trošak će snositi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kao što snosi i za iste usluge u javnim bolnicama, javnim ustanovama, a ako pacijent želi nekakav nad standard onda će mu biti omogućeno da vlastitim sredstvima nadoplati, odnosno da dobije tu dodatnu uslugu", izjavio je Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina.

"Pametne države odavno već koriste sistem komplementarnosti javnog i privatnog zdravstva, gdje se pacijentu refundira trošak bez obzira u koju ustanovu ide. To treba uvesti i u Hrvatsku, jer lista čekanja od dvije-tri godine nije lista čekanja, nego onemogućena zdravstvena zaštita", rekla je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi detalji kako i na koji način će privatnici pomoći javnom sektoru trebali bi se doznati najkasnije do petka.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo