SPORNI COVID odjel / Odluka Stožera razljutila biogradske ortopede: 'Nismo zadovoljni, ali ispoštovat ćemo odluku Ministarstva'

Pismo ministru Berošu potpisalo je 16 liječnika Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu

27.9.2020.
16:15
VOYO logo

Odluka Županijskog stožera za civilnu zaštitu razljutila je 16 liječnika Specijalne bolnice za ortopediju iz Biograda, problem se javio nakon što je Stožer odlučio da će u njihovoj ustanovi ponovno biti otvoren COVID odjel.

Cijela županija bez ortopeda

Biogradski liječnici smatraju da bi time jedina ortopedska ustanova u županiji bila onemogućena u izvršavanju svoje osnovne djelatnosti. Zato su pisali ministru zdravstva Viliju Berošu. Ako se covid odjel opet otvori u Biogradu, cijela županija u potpunosti ostaje bez ortopedske djelatnosti, poručuje biogradski gradski vijećnik koji se obratio javnosti.

''Ne možete vi ljude koji su specijalisti za operacije, preko noći pretvoriti u covid stručnjake, jer ipak treba drugi profil liječnika i drugi profil medicinskog osoblja, koji nije u stanju vršiti jedno ili drugo'', izjavio je Ratko Krstinić, vijećnik Grada Biograda.

I biogradski liječnici smatraju da je nemoguće odvojiti Covid-19 odjel od ostatka bolnice te da u tom slučaju nisu u mogućnosti obavljati svoju primarnu djelatnost. Pismo ministru Berošu potpisalo je 16 liječnika Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu. No, iako smo kontaktirali neke od njih, još uvijek nisu spremni svoje razloge objasniti ispred kamere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Podaci lokalnih stožera /

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 36 novih slučajeva koronavirusa, u Zagrebu 33 novozaraženih...

Image
Podaci lokalnih stožera /

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 36 novih slučajeva koronavirusa, u Zagrebu 33 novozaraženih...

'Nismo zadovoljni'

Ukoliko dođe do teže epidemiološke slike, bolnica će nastojati održati u funkciji i primarnu djelatnost ortopedije i fizikalne medicine i rehabilitacije, ali će to u tim okolnostima biti otežano.

"Sukladno navedenim odlukama proveli smo mjere na način da smo jedan dio fizijatrije u prizemlju bolničke zgrade prenamijenili za eventualni prihvat bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19. Da li smo zbog navedene odluke zadovoljni - nismo, a da se mora ispoštivati odluka Ministarstva to je svima jasno'', kazao je Mate Kutleša, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru.

''Bitno je da je ovo nenormalna situacija i nenormalno vrijeme. U to nenormalno vrijeme netko mora upravljat sa kriznim stožerom, odnosno krizom u RH. Zato imamo ministra'', smatra Ivan Knez, gradonačelnik Biograda i predsjednik Upravnog vijeća SBO Biograd.

Uz 10 posto kreveta u zadarskoj bolnici, za lakše covid pacijente osigurano je i 10 posto kreveta u Biogradu.

''Zasad smo stavili u funkciju mali dio kapaciteta za koje mislimo da neće ugroziti dostupnost zdravstvene zaštite ostalom dijelu stanovništva i da neće u velikoj mjeri poremetiti rad ustanove'', rekla je Franka Krajnović, pomoćnica pročelnika Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije.

Tijekom prvog jakog vala pandemije i zbrinjavanja pacijenata iz Zadra došlo je do proboja virusa u bolnički sustav, pa je dobar dio osoblja iz Biograda bio u samoizolaciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo