Odluka je pala, nova odbijenica stigla na vrata hrvatske Vlade

Medunarodna arbitraza u Washingtonu donijela je prve odluke u slucaju MOL-ove tuzbe protiv Hrvatske. Medunarodni centar za rjesavanje investicijskih sporova (ICSID), pred kojim je MOL krajem 2012.

15.12.2014.
6:58
VOYO logo

Medutim, kako doznaje Jutarnji list, odbijenica je privremenog karaktera. Izvori bliski hrvatskoj Vladi cak tvrde da su razvojem situacije zadovoljni. Vrijeme kupljeno ulaganjem prigovora Hrvatska je, objasnjavaju, vrlo dobro iskoristila.

Krsenje ugovora

Kao sto je poznato, madarski MOL tuzio je hrvatsku Vladu zbog krsenja ugovora o plinskom poslovanju iz 2009., kojim je bilo predvideno izdvajanje dijela plinskog biznisa iz Ine. Prema tom ugovoru, sklopljenom za Sanaderova mandata, drzava je trebala otkupiti podzemno skladiste plina Okoli, sto je i ucinjeno, ali nije preuzela trgovinu plinom, sto je takoder bilo ugovoreno. Vlada Jadranke Kosor definitivno je krajem 2010. odustala od preuzimanja plinskog biznisa. Navodno jer se u meduvremenu shvatilo da je taj posao sumnjive prirode i po hrvatsku stranu vrlo stetan. Prema ugovoru, Hrvatska se obavezala otkupljivati od Ine domaci plin po “ruskoj” formuli cijena po kojoj bi drzava ostvarivala dugogodisnje ogromne gubitke, a s druge se strane MOL-u pogodovalo i rezimom koncesijskih naknada, opet na stetu hrvatske drzave koja se odrekla povecanja prihoda od eksploatacije hrvatskih rudnih resursa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski argumenti jos nisu do kraja odbaceni?

Na MOL-ovu tuzbu pred sudom u Washingtonu Hrvatska je ulozila set prigovora, a najvazniji se tice nadleznosti ICSID-a. Naime, Madarska je sebe izuzela iz mogucnosti da joj se u medunarodnoj arbitrazi moze suditi zbog krsenja komercijalnog ugovora. Pozivajuci se na princip reciprociteta, hrvatska je strana tvrdila da onaj tko ne moze biti tuzen ne moze biti ni tuzitelj. Ako strani investitori ne mogu pred ICSID-om tuziti Madarsku za krsenje komercijalnog ugovora, onda ne mogu ni madarski investitori, u ovom slucaju MOL, tuziti druge.

Sud taj prigovor nije prihvatio, odnosno ocijenio ga je preuranjenim. Hrvatska ga, kako saznaje Jutarnji, ponovno moze iznijeti u kasnijoj fazi postupka. Izvori vrlo upuceni u tijek arbitraznog postupka tvrde da ICSID nije donio nikakve odluke o meritumu hrvatskih prigovora, pa se jos ne moze govoriti da bi argumenti hrvatske strane bili odbaceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nismo ‘popili’ neuspjeh, nego smo jako zadovoljni postignutim'', kaze Jutarnjem jedan od upucenih izvora.

''Bez obzira na ishod prve runde, ulaganjem prigovora uspjeli smo ostvariti odredenu prednost pred MOL-om'', objasnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kad je MOL tuzio Hrvatsku, Vlada je taj potez docekala nespremna. U meduvremenu, madarska je tuzba pred ICSID-om mirovala zbog prigovora, dok je hrvatska strana uspjela obaviti nekoliko vaznih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo