OPREZA NIKAD DOSTA / Odgovornost političara za izgovorenu riječ: evo što stručnjaci kažu o komunikaciji hrvatskih čelnika

Predsjednici, pa makar i nekadašnji, trebali bi oprezno komunicirati, pazeći da svojim dojmovima bez dokaza ne pogoršavaju odnose u društvu

14.2.2017.
18:56
VOYO logo

Trčanje pred rudo poznata je politička disciplina, no u posljednje vrijeme u Hrvatskoj sve češće dolazi do izražaja. Iako je istraga još uvijek u tijeku i sve okolnosti još nisu poznate, za bivšeg predsjednika Republike dvojbe nema - napad suzavcem na klub u kojem se okupljaju i LGBT osobe u Zagrebu čisti je terorizam.

"To je nova faza agresije, riječ je terorističkom činu. Znamo da u takvim gužvama koje nastaju stradaju ljudi, riječ je o zabrinjavajućoj pojavi. Treba sve učiniti da se napad osudi, ja se nadam da će policija doista temeljito to uraditi da počinitelj doista brzo i efikasno bude otkriven i kažnjen. Ja to smatram terorističkim činom", rekao je Ivo Josipović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski kazneni zakon detaljno definira terorizam, pogotovo namjeru da se ozbiljno zastraši stanovništvo ili unište temeljne ustavne i društvene strukture države, no još nije poznato je li to i prilikom ovog napada bio slučaj - motive počinitelja istraga tek treba otkriti.

No Josipović u ovakvim reakcijama nije usamljen. Ni aktualna predsjednica nije čekala rezultate istrage o izgredima na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj, nego je odmah zaprijetila protuhrvatskim teroristima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bravo, Vatreni! Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo", poručila je tada predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.  

Komunikacijski stručnjaci nisu začuđeni - neodgovorne političke poruke u Hrvatskoj su prisutne već dugo. "Svjedoci smo pretjeranih ocjena u mnogočemu jer svi žele doći do naslovnica, svi žele doći do onog prostora kojeg je zauzeo Pernar otkako se pojavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Pernar nije uzrok nego posljedica neodgovornog ponašanja u politici, on sad samo koristi priliku koja mu je ostavljena", tvrdi politički analitičar Krešimir Macan. Jer za odgovornost u političkom nastupu sve se rjeđe pita.

"Pokazalo se i prošli put, a pokazat će se i ovaj da nije utemeljena ta priča, preteške su to riječi. Na kraju će se dogodit da - ako puno puta vičeš vuk, konačno kad se vuk pojavi, nitko ne trza", smatra Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vide li vuka ili ne, na kraju bi morali odlučiti - birači.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo