Afera 'Planinska' / Ostaje u zatvoru: Odbačena žalba Ive Sanadera!

Obrana Ive Sanadera zatražila je ukidanje istražnog zatvora zbog nepotpuno obrazložene odluke

17.5.2019.
14:00
VOYO logo

Kako doznajemo, Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda odlučilo je odbaciti žalbu bivšega premijera Ive Sanadera koji je zatražio ukidanje istražnog zatvora zbog nepotpuno obrazložene odluke. 

Obrana je najavila ustavnu tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbacilo je prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora Ive Sanadera kao nedopuštenog. Taj se prijedog može dostaviti našem sudu do pravomoćnosti presude. Presuda je postala pravomoćna, a oni su mogli uložiti žalbu Vrhovnom sudu, nakon što je Vrhovni sud donio rješenje o obligatornom istražnom zatvoru", kazao je predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić.

Na pitanje naše reporterke Ivane Ivande Rožić kako komentira činjenicu da je netko više od mjesec i pol dana u zatvoru, a još nije primio pismeno obrazloženje, Turudić je kazao kako je riječ o ustaljenoj praksi Vrhovnog suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta praksa nije mijenjana nikada, postoji jedna presuda Ustavnog suda koja govori drukčije no nije županijski sud taj koji će mijenjati ustaljenu sudsku praksu. To je ustavno-pravno pitanje i pitanje za Europski sud u Strasbourgu", kazao je Turudić. 

Podsjećamo, obrana bivšega premijera Ive Sanadera zatražila je ukidanje istražnog zatvora u kojem je završio nakon što mu je Vrhovni sud početkom travnja povećao kaznu u aferi "Planinska".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao glavni argument za puštanje iz istražnog zatvora obrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku na temelju koje je završio u istražnom zatvoru.

Glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da obrana smatra spornim što rješenje o određivanju istražnog zatvora sadrži samo ono najopćenitije pa tvrde da im je prekršeno konvencijsko pravo na obrazloženu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo