POTRESNA PRIČA / Od velikog potresa žive u kombiju: 'Djeca su psihički potpuno uništena. Ne žele u kuće i zgrade'

U RTL-u Danas gostovao je Ozren Zagajski iz Miroševca koji nakon velikog potresa u Zagrebu živi u kombiju

25.3.2020.
20:55
VOYO logo

U RTL-u Danas gostovao je Ozren Zagajski iz Miroševca koji nakon velikog nedjeljnog potresa u Zagrebu živi u kombiju.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od nedjelje ujutro spavamo u kombiju. Odnosno, do sinoć smo spavali dok nas zima nije istjerala van. Još nitko nije došao od procjenitelja kako bi nam rekao smijemo li ostati unutra ili moramo van. Sinoć smo se preselili u garažu, na svoju odgovornost. Ne znamo kamo bismo drugdje otišli", kazao je Zagajski.

Četvero djece, žena, on i pas žive u kombiju 

Četvero djece, žena i on i pas dane provode u kombiju. "Večeras ćemo vjerojatno spavati opet u garaži gdje imamo madrace na podu. Jedino što imamo je voće i povrće", kazao je Zagajski te je zahvalio BBB-ima koji ih stalno obilaze i opskrbljuju stvarima koje su im najpotrebnije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca su jako uplašena. Jedva smo ih i sinoć nagovorili da se maknemo. Ne znam što bih rekao, ona su psihički potpuno uništena. Djeca neće u zgradu, u kuću, nikamo", kazao je Zagajski na pitanje zašto nisu otišli k rodbinie ili u Studentski dom "Cvjetno naselje" kamo su se sklonili oni koji su izgubili domove u potresu. 

"Rekli su mi da na vlastitu odgovornost živim unutra"

Ni mještani susjednog Miroševca ni tri dana od velikog potresa nemaju mira zbog novog podrhtavanja tla, a krovovi su im mokri, zidovi vlažni, u pojedine dijelove kuće se, kažu, ne usuđuju ući, kao ni 82-godišnja Jagica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nedjelju sam zvala policiju, došao je policajac i gospođa, ona je popisala štetu i rekla da na vlastitu odgovornost živim unutra", kazala je Jagica Folnegović

Uz epicentar niza potresa te najpogođenija područja u blizini - Kašinu, Medvedski Breg, Trnavu, Popovec, Vidovec i Markuševec - ni u Miroševcu ne žele, kažu, biti zaboravljeni. Čekaju statičare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne dolazi, nitko ne obilazi, iselili smo se iz kuće odmah. Dolazimo preko dana da bismo uhvatili nekoga da dođe pogledati ili neka pomoć ili nešto, al nitko ne pita za ovaj kraj.

"Grad Zagreb su ubili dimnjaci na zgradama"

Oštećeno je 20.000 objekata diljem Zagreba, a na terenu je 80 specijalističkih timova. U obilasku je 200 građevinskih stručnjaka. Pune ruke posla imaju i vatrogasci - imali su dosad gotovo 600 izvida i intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom slučaju ja bih rekao da su Zagreb ubili dimnjaci na našim zgradama. Bio sam na mnogim zagrebačkim krovovima i kad jutro dočekate na krovu i kad se počne razdanjivati, onda vidite da je na svakom krovu u centru grada dimnjak oštećen i predstavlja neposrednu opasnost", rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih. 

Grad je objavio poziv za prijavu šteta oštećenika potresa, mogu se javiti svi osim onih koji imaju osigurane nekretnine i onih kojima nisu legalizirane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prihvaćat će se oni zahtjevi oštećenika koji imaju štetu veću od 60 posto na objektu i njima se može po ovom pozivu, tako je zakon regulirao do 5 posto vrijednosti te štete. Iznimno Vlada Republike Hrvatske može taj postotak povećati", kazala je Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. 

A gradonačelnik će režija Holdinga, komunalnih naknada i pričuve osloboditi one koji dobiju markicu za nekretninu "privremeno neuporabljivo" i "neuporabljivo".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo