pilot projekt u 4 bolnice /

Na snagu stupa provođenje prioritetnih lista čekanja za teže bolesne pacijente: bolnice nespremne

Unutar mjesec dana pacijenti s prioritetnih lista trebali bi dobiti dijagnozu, ali i započeti s terapijom

25.6.2017.
20:20
VOYO logo

10 posto mjesta na postojećim listama čekanja - bit će rezervirano za prioritetne pacijente. 

"To nisu hitni sučajevi, hitni se i sada rješavaju u Hrvatskoj. Dakle, to su pacijenti kod koji postoji sumnja na tumore, na infarkt i na druge prijeteće, ozbiljne bolesti. I oni ne smiju čekati",  izjavio je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar mjesec dana pacijenti s prioritetnih lista  trebali bi dobiti dijagnozu, ali i započeti s terapijom. 

"Takvih pacijenata, sa sigurnošću se ne može reći, ali otpilike je 5 posto pacijenata koji bi trebali ići u brzi postupak", dodaje Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilot projekt provodit će se u četiri zagrebačke bolnice - KBC-u Zagreb i Sestre milosrdnice, Dubravi i Klinici za dječje bolesti. Obuhvaćat će i sve liječnike primarne zdravstvene zaštite zagrebačkog prstena, a testirat će se kroz tri mjeseca. 

"Svi znamo dobro da je danas u hrvatskom zdravstvu situacija takva da mnogi pacijenti uopće ne dočekaju svoj pregled, svoj red i  zato bilo kakav projekt koji nešto znači za pacijente  treba probati i vidjeti kako će se on realizirati", kazala je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata.

Problem će, tvrde u Udruzi za promicanje prava pacijenata, biti odrediti tko mora, a tko ne mora na prioritetnu listu. 

"Pa za svakog pacijenta je njegova bolest, njegova dijagnoza nešto njemu najvažnije i nešto što mu je najveći prioritet. Vrlo je teško danas reći nekome 'e ti nisi za listu, a ti jesi za listu i tko će biti prije na toj listi'. Zapravo je to ponekad i diskriminirajuće, pogotovo kad je riječ o djeci. Djeca bi zapravo svakako trebala sami po sebi biti prioritet", dodaje Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listama čekanja je oko 750 tisuća pacijenata. A i dalje se najduže čeka magnetsku rezonanciju - oko godinu dana. Iz Liječničke komore poručuju:

"Važno je naglasiti da se prioritetnim listama čekanja neće smanjiti liste čekanja već će samo doći do redistribucije već postojećih termina,  koje će ići u korist bolesnika kod kojih se sumnja na teže bolesti", poručuje Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prioritetne liste čekanja od rujna bi se trebale formirati u svim bolnicama. 

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo