NOVO NORMALNO / Od narodne namirnice do pravog luksuza! Nekad je koštala 7, a danas 20 kuna: 'Nema šanse da ćemo si to moći priuštiti'

Zbog klimatskih promjena i loše žetve, ta vrsta pšenice imala je najgori urod u posljednjih 20-ak godina, što znači da će cijene u Europi još neko vrijeme ići gore

4.9.2023.
23:33
VOYO logo

Iako se nekada smatrala jeftinom namjernicom koju si svatko može priuštiti, tjestenina to, ipak, više nije. Prošle godine kilogram makarona ili špageta koštao je 7 kuna, danas 15, a uskoro bi mogli davati i 20 kuna da bi pojeli špagete. Razlog tomu je nestašica durum pšenice zbog koje se očekuje poskupljenje, piše Danas.hr.

Tako su dobri stari špageti u samo 12 mjeseci postali luksuz koji si mnogi više ne mogu ni priuštiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupovala sam tjesteninu u zadnje vrijeme. Obično gledam akcije. Tjestenina je pet eura, a to je skupo", kazala je Zagrepčanka Marija. A s njom se slaže i Višnja koja kaže da ne zna što bi komentirala o cijenama, s obzirom da je umirovljenica. Tijesto i krumpir, dodala je, osnovne su namirnice za siromašne ljude.

Pohlepa trgovaca, povećanje cijena ambalaže...

A kako je moguće da su brašno i pšenica čak 50 posto jeftiniji za razliku od prošle godine, dok je tjestenina skuplja, otkio je vlasnik tvornice tjestenine, Zoran Šimunić. Riječ je o tome da se tjestenina većinom proizvodi od durum pšenice koja je sve skuplja. Zbog klimatskih promjena i loše žetve, ta vrsta pšenice imala je najgori urod u posljednjih 20-ak godina, što znači da će cijene u Europi još neko vrijeme ići gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BORBA S INFLACIJOM /

Plenković otkrio kada će predstaviti novi paket mjera: 'Pomoći ćemo najugroženijima i omogućiti građanima zadržavanje standarda'

Image
BORBA S INFLACIJOM /

Plenković otkrio kada će predstaviti novi paket mjera: 'Pomoći ćemo najugroženijima i omogućiti građanima zadržavanje standarda'

"Durum pšenica je specifična sorta koju nažalost nismo prepoznali kao potencijal. Europa nema, cijela Europa nema dovoljne količine za svoje potrebe i zato svake godine uvozi", objasnio je vlasnik tvornice tjestenine.

Kada se prevelikoj ovisnosti o uvozu pridoda i pohlepa trgovaca, povećanje cijena ambalaže, ali i energenata, rezultat može biti samo jedan. U tvornici Zorana Šimunovića ne boje se za budućnost jer su na vrijeme počeli ulagati u sadnju sirovina. Naime, u pogonu te tvornice proizvodi se više od 50 vrsta svježe tjestenine, a sve je napravljeno od durum pšenice i to s baranjskih njiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoro pa su jedini proizvođači koji koriste domaću pšenicu tako da sami mogu formirati cijene.

Image
Foto: Thinkstock, Vstock LLC
Image
Foto: Thinkstock, Vstock LLC

"Onaj koji je u dodiru s potrošačima, ona zadnja ruka, je u stvari taj koji najviše utječe na formiranje cijena. U ovom našem slučaju, opskrbnom lancu hranom, to su trgovci. Oni su ti koji su zadnji. Ja prognoziram da će u nekom trenutku doći do stabilizacije. Poprilično sam uvjeren da povratka na stare cijene neće biti", rekao je Šimunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji mogućnost povratka na antirecesijske mjere

Ljudi će se, dakle, morati snalaziti na različite načine. Ipak, prodavači na zagrebačkom Dolcu kazali su da prometa i kupaca i dalje ima, a neki se, ako cijene ne prestanu divljati, pripremaju i na povratak starih antirecesijskih mjera.

"Onda ćemo lijepo brašno, jedno jaje i umijesit ćemo tjesteninu. Nećemo moći s mirovinama to sebi priuštiti, nema šanse", objasnila je Nataša iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema stručnjacima, špageti bi mogli poskupiti i 20-ak posto. A dok Talijani štrajkaju zbog preskupe tjestenine, kod nas se toliko ne razmišlja ni kako je uopće došlo do problema s hranom. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo