TUŽNA REALNOST / Ova je škola morala staviti ključ u bravu jer ove godine nije upisala nijednog prvašića: 'Učitelja je previše, a djece sve manje'

U čak 385 škola ide tek 10-ak učenika tako da im prijeti privremeno ili trajno zatvaranje

4.9.2023.
21:45
VOYO logo

Već sada postoje pretpostavke da osnovnu školu u Perušiću, nekoliko kilometara od Benkovca, neće pohađati ni sada jednoipolgodišnja Mare. U tom malenom selu djece više nema.

"Nažalost neće jer između nje i sljedećeg najmlađeg djeteta je nekih 6-7 godina. A iza nje mislim da nema nikog. Tako da je sama. Vjerojatno će morati ići u Benkovac. Žao mi je jer sam i sama završila na selu školu i bilo je nekako lakše", kazala Zrinka Ljutić iz Perušića za Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrinka je, inače, nezaposlena učiteljica razredne nastave. Ne planira otići iz Perušića, a moguće je da će u budućnosti možda raditi i neki drugi posao. Učitelja je previše, dodala je, a djece premalo, a baš zbog toga - nema se gdje zaposliti. To je problem u većinih malenih mjesta diljem Hrvatske.

Image
VOZAČI, OPREZ! /

MUP izdao upozorenje povodom početka školske godine: Oko 36.000 prvašića uključuje se u promet!

Image
VOZAČI, OPREZ! /

MUP izdao upozorenje povodom početka školske godine: Oko 36.000 prvašića uključuje se u promet!

Tako su, primjerice, Popovići, Korlat, Nadin i Podlug benkovačke škole u kojima nastavu slušaju po tri učenika, a ove godine nisu upisale niti jednog prvašića. Najgore je, ipak, u Zadarskoj županiji gdje stoje posedarsko Ždrilo i benkovački Perušić koji su privremeno zatvorili vrata područnih škola jer uopće nemaju učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak imaju 11 prvašića više

U čak 385 škola ide tek 10-ak učenika tako da im prijeti privremeno ili trajno zatvaranje, kao i školi u benkovačkom Perušiću. U tu školu išao je i 22-godišnji Stipe. Škola mu je bila pored kuće, a tada ih je do četrtog razreda bilo 12-ero.

"Nema nas puno mladih u selu. Ja sam ostao, ja svoju budućnost vidim u poljoprivredi. Ima nekog izlaza, ima nekog rješenja za ostati, ali jako teško. Takva su vremena došla da radimo svi za minimalce, ne možemo što je najbitnije riješiti stambeno pitanje", objasnio je Stipe Zrilić iz Perušića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I gradonačelnik je rekao da se radi upravo o tome.

"Čistimo te imovinsko pravne odnose i kad dobijemo od države, ja se nadam u prvim naseljima vrlo brzo, ići ćemo u subvencioniranu dodjelu mladim obiteljima terena upravo zato da mogu ostati u tim prostorima, tim naseljima, ja vjerujem da je crni scenarij iza nas", rekao je gradonačelnik Benkovca, Tomislav Bulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš tome, nada se i ravnatelj benkovačke osnovne škole koja u 12 godina ima čak 430 učenika manje, ali prvašića je nakon dugo vremena više. Ove godine ta škola upisala je 47 prvašića, a prošle godine tek 36 i to u matičnoj školi. To je 11 učenika više što znači da benkovačka osnovna škola ove godine ima tri razredna odjela, dok je lani imala dva.

Taj gradić, inače, izgubio je najviše stanovništva ulaskom Hrvatske u EU i otvaranjem europskog tržišta rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo