nova odluka /

Od listopada svi zaposleni u zdravstvu na posao neće moći bez covid potvrde ili testa. Slijede li škole i starački domovi?

Vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od covida jedanaest puta je veća u odnosu na cijepljene, pokazalo je istraživanje

13.9.2021.
18:30
VOYO logo

Svi zaposleni u zdravstvenom sustavu koji nemaju COVID potvrdu prije dolaska na radno mjesto morat će se testirati. Odluka je to koja će vrijediti od prvog listopada, a u otvorenom pismu najavio ju je ministar zdravstva.
Provjerili smo hoće li isto pravilo vrijediti i u ostalim resorima, pa i u školstvu ali i zašto u službenom izvješću o novozaraženima i dalje nije navedeno tko je cijepljen.
U petak je najavljeno da će se ta informacija svakodnevno komunicirati, ali uz novu brojku od 167 zaraženih i 7 preminulih - tih podataka i dalje nema. 

Od prvog listopada ovako će na svoje radno mjesto - s covid potvrdom.

"U našem KBC-u će to biti organizirano na razini ustrojstvenih jedinica kao što je i trijaža naših pacijenata. Dakle, svaka ustrojstvena jedinica zna koji su djelatnici cijepljeni, koji su preboljeli covid i koji to nisu", kaže Ana Gverić, klinička mikrobiologinja KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
najava ministra /

Božinović: 'Moguće je da će COVID potvrde za socijalne radnike biti uvedene paralelno s djelatnicima u zdravstvu'

Image
najava ministra /

Božinović: 'Moguće je da će COVID potvrde za socijalne radnike biti uvedene paralelno s djelatnicima u zdravstvu'


Predsjednik Hrvatske liječničke komore nema opravdanja za zdravstvene djelatnike koji se nisu cijepili. Između 85 posto i 90 posto liječnika već se cijepilo.

"Pozdravljamo mjeru o covid potvrdama iako smo kao Komora zagovarali i još uvijek zagovaramo odluku o obveznom cijepljenju u zdravstvu. Smatramo da bi bilo jednostavnije i da bi se smanjili troškovi same mjere", priča Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.


Za sad mjera ide u zdravstvenom sektoru, kako je najavio ministar u otvorenom pismu. Kaže, u bolnice se dolazi na liječenje, a ne po zarazu.

"Ako se budu pokazali dobri rezultati i dobro iskustvo od ovoga kad se uvede u zdravstvenom sustavu, onda se može razmišljati kako bi se to uvelo, ali najprije u sustav socijale. Školstvo se tu uvijek spominje, moram reći da i druge zemlje puno razgovaraju o modalitetima kako povećati cijepljenje", ističe Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako je u Njemačkoj počeo tjedan cijepljenja. Besplatno i bez termina od trgovačkog centra, preko zoološkog vrta do tramvajske stanice.

"Neki Zavodi za javno zdravstvo i takve aktivnosti provode, sad baš cijepljenje na autobusnoj stanici ipak treba biti 15 minuta pod nadzorom liječnika, pa sad ako netko žuri na autobus ne znam baš je li to moguće", priča Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jučer je prvu dozu primila 331 osoba.

"U prvom redu treba djelovati sustavno i educirati naše građane jer smo na začelju EU po razini cijepljenosti, rekao bih da je ona zabrinjavajuće niska", naglašava Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od covida jedanaest puta je veća u
odnosu na cijepljene, pokazalo je istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Iako su iz Stožera najavili da će od danas u izvještajima imati odnos cijepljenih i necijepljenih uz umrle - još ništa od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike