klinička studija /

Od idućeg tjedna Spinraza na listi HZZO-a, a kreće liječenje oboljelih novim genskim lijekom

Počinje liječenje novim lijekom koji se nalazi u kliničkoj fazi ispitivanja. U studiju na KBC-u Zagreb bit će uključeno dvadeset i troje pacijenata

13.4.2018.
19:06
VOYO logo

Borni Mudriću je sa sedam mjeseci dijagnosticirana spinalna mišićna atrofija tipa dva. Unatoč teškoj bolesti, ovaj osmogodišnjak se ne predaje. U školi ima odlične ocjene, a u slobodno vrijeme, priča nam, voli igrati igrice i družiti se s prijateljima. 

Diše samostalno, no hodati ne može. "S godinama bolest napreduje. Izgubio je sposobnost žvakanja, gutanja malo slabije, hrani se putem sonde ima skoliozu kralježnice i tako svake godine se nešto pogorša", kazala nam je Bornina majka Jelena Mudrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada u zaustavljanje progresije bolesti  stigla je s lijekom Spinraza, no u Hrvatskoj ju je dobilo samo četvero djece. O novom lijeku koji je u kliničkoj fazi ispitivanja Bornini roditelji imaju premalo informacija.

"Što se tiče kliničkih ispitivanja, onako malo nas je strah i sve, jer ne znamo što očekivati. Djetetu uvijek hoćete sve najbolje, a ne znate hoće li biti dobro ili da ne napravite više štete nego koristi. A što se tiče Spinraze naravno da bi je prihvatili jer ju je Europska komisija odobrila", tvrdi Jelena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok će Spinraza  idući tjedan biti stavljena na listu HZZO-a, ministar potvrdio da u utorak kreće liječenje novim genskim lijekom. No, o koja se 23 pacijenta, koja će biti uključena u liječenje, u  udruzi Kolibrići ne znaju. Kažu - još nitko od roditelja oboljele djece nije dobio poziv da se javi u  bolnicu.

"Još nisu napravljene pretrage koje su potrebne napraviti se da bi se vidjelo tko zadovoljava te kriterije za kliničku studiju tako da se to tek treba napraviti i napraviti  izbor pacijenata koji će sudjelovati u kliničkoj studiji", kazala je Ana Alapić, predsjednica Udruge Kolibrići.

Je li sve doista spremno za utorak i koliko će u početku pacijenata biti uključeno od KBC-a Zagreb, gdje će se liječenje provoditi nismo dobili odgovor, kao niti od ministarstva zdravstva.

Oni pacijenti koji neće biti uključeni u kliničku studiju dobit će Spinrazu, ukoliko ispunjavaju kriterije. Lijeku se nadaju i Bornini roditelji jer i najmanji napredak u liječenju puno im znači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo