DRUGA GENERACIJA / Ministar Božinović predstavio nove osobne iskaznice: 'Podneseno je 2500 zahtjeva, što je vrlo optimističan broj koji govori o interesu'

Već prvi dan izdavanja obilježen je velikim gužvama i redovima pred policijskim postajama

2.8.2021.
11:05
VOYO logo

Danas je počelo izdavanje novih osobnih iskaznica druge generacije koje će korisnicima pružati još veću zaštitu.

Već prvi dan izdavanja obilježen je velikim gužvama i redovima pred policijskim postajama. U Petrinjskoj građani od ranog jutra čekaju na vađenje osobne iskaznice, ali i u ostalim postajama slična je situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva građana za novom osobnom iskaznicom i ta brojka govori o interesu koji postoji. Ovime se omogućava bolja i brža provjera na graničnim prijelazima", kazao je na press konferenciji Davor Božinović.

Djeca do 18 godina neće plaćati prvu osobnu

"Povećali smo i sigurnih osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno uvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani", kaže Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vremenu kada smo izloženi kibernetičkim napadima ovo još dodaje na važnosti. Ove osobne iskaznice imaju i sposobnost zdravstvene iskaznice jer imaju matičan broj osiguranika."

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić kazala je da su osigurali sredstva za sve roditelje i skrbnike za djecu i mlade do 18 godina. Tako je sada svako prvo vađenje osobne iskaznice besplatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BOŽINOVIĆ OTKRIO DETALJE /

Stižu e-osobne, sadržavat će i zdravstvenu iskaznicu, a evo i koliko će koštati: 'To postaje biometrijska isprava'

Image
BOŽINOVIĆ OTKRIO DETALJE /

Stižu e-osobne, sadržavat će i zdravstvenu iskaznicu, a evo i koliko će koštati: 'To postaje biometrijska isprava'

Brojne novosti kod nove osobne iskaznice

Direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić kazao je da će se prvi put s osobnima moći prijaviti na e-građane te opisao sve novosti koje ova osobna iskaznica donosi:

"To su biometrijski podaci (slike lica i dva otiska prstiju), mobilna aplikacija gdje ćete se moći mobitelom prijaviti na e-građane, građani će moći putem mobitela potpisivati dokumente, a aplikacija će biti besplatna, postoji i integracija sa zdravstvenom iskaznicom jer sadržava matični broj osiguranika, ima i novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja odnosno novi optički element, ima i antikopirni mikroelementi, nove nevidljive UV reaktivne boje te oznaku za slijepe i slabovidne osobe i taktilne elemente."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji mogućnost integriranja i vozačke dozvole unutar osobne iskaznice, ali ne još:

"Integriranje vozačke dozvole tehnički nije problem, ali dok se ne postigne intergracija na razini Europske unije ne možemo reći niti ne smijemo raditi. Tehnički bismo to uspjeli riješiti vrlo brzo", kaže Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više neće biti potrebna zdravstvena iskaznica

"Sve osobe koje će imati osobnu iskaznicu nove generacije neće morati imati zdravstvenu iskaznicu niti dopunsko ili zdravstveno osiguranje već će se očitati MBO i vidjeti svi potrebni podaci."

Na današnji dan ne prestaju važiti osobne iskaznice ranije generacije već one vrijede do roka važenja koji je istaknut na osobnoj iskaznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo