Svatko kako i koliko može / Od aukcija učeničkih radova, do pečenja kolača i poezije: Ovi primjeri pomoći Banovini ispunit će vam srce

Image
Foto: Privatna arhiva / Pixsell

Vrijedi se nekih primjera pomoći podsjetiti, baš kao i ukazati na neke aktualne pokušaje da se pomogne na originalan i dobar način.

6.2.2021.
10:00
Privatna arhiva / Pixsell
VOYO logo

Više od mjesec dana prošlo je od razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i njihovu okolicu. Medijska pozornost polako se usmjerava na neke druge teme, no zato nastojanja onog 'malog čovjeka' da pomogne nisu prestala.

Štoviše, taj običan svijet traži neke nove načine da da ponajbolje o sebe i pomogne sasvim konkretno, baš kao što je to činio i do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi se nekih primjera podsjetiti, baš kao i ukazati na neke aktualne pokušaje da se pomogne na originalan i dobar način.

Humanitarna aukcija

Image
Foto: Privatna arhiva

Fran Marko Vlahinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je tako humanitarna aukcija učeničkih radova 4B razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba. Aukciju, odnosno akciju, 4B je organizirao za razrednu kolegicu, prijateljicu čijoj je obitelji u potresu teško stradao stan u Sisku. Stan je dobio crvenu naljepnicu, a obitelj sad stanuje u kontejneru i sva pomoć im je dobrodošla.

I ekipa iz 4B se dosjetila kako pomoći. Preko Facebooka su uputili poziv javnosti u kojem kažu: "Love baš nemamo, ali kreativnost i volju imamo, pa smo napravili radove koje smo vam odlučili ponuditi na aukciji i tako pomoći. Početna cijena radova nalazi se uz fotografiju rada, a licitirate javno ispod radova. Pobjednicima aukcije dostavit ćemo broj računa obitelji kako bi novac otišao direktno njima. Postajete sretni vlasnici radova nakon što nam pošaljete potvrdu o uplati. U Zagrebu možemo dostaviti radove bez problema, a ako ste izvan Zagreba morat ćemo vas zamoliti da snosite troškove dostave. S obzirom da ne želimo isticati ime frendice na društvenim mrežama, a ništa ne želimo skrivati, ako želite bilo što provjeriti možete dobiti kontakt naše razrednice.
Veselimo se vašem odazivu i nadamo se da vam se sviđaju naši radovi. Slobodno proširite informaciju:) Zahvalni, 4.b razred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aukcija traje do ponedjeljka 15. siječanja i završava točno u 20.00 sati. O kakvim se radovima radi, baš kao i o pravilima aukcije svi zainteresirani se mogu informirati na ovoj stranici.

Motivi četvrtaša iz ŠPUD-a plemeniti i ljudski. Kako nam neslužbeno neki od njih rekoše, sretni su što mogu na neki način pomoći prijateljici, jer ni zamisliti ne mogu kakav je osjećaj izgubiti dom u nekoliko sekundi. I sami su doživjeli potres u Zagrebu u kojem im je oštećena i školska zgrada, pa je i to, kako kažu, zasigurno potaknulo i pojačalo empatiju prema trenutnoj situaciji u kojoj im se kolegica nalazi. Zato su se pokazali i brzi i složni, taman toliko da uistinu vrijedi u aukciji sudjelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko nema, daje od sebe

Poznati zagrebački fotograf Janko Belaj već je aukciju svojih fotografija uspješno odradio. I one je sve što se aukcijskom prodajom uprihodilo usmjerio obitelji mlade maturantice iz Siska koja pohađa Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Vrijedi se podsjetiti njegove objave kojom je pozvao na aukciju, jer sadrži suštinu nastojanja građana ove zemlje da nađu načina da i sami pomognu stradalnicima. 

"Rado bih se zaputio pomoći stradalima u potresu no zdravstveno stanje mi nalaže da ne dajem nepotrebna posla hitnim službama. Rado bih i sam donirao, no poslovi samostalnog umjetnika u ovom korona-vremenu su sve samo ne darežljivi. I tako sam odlučio ponuditi Vama da kupnjom moje fotografije (pejzaži raznih krajolika Hrvatske) direktno pomognete jednoj obitelji iz Siska koja je nakon potresa morala iz stana koji je dobio crvenu oznaku, u kontejner", objavio je Belaj na svojoj Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Janko Belaj

Sve fotografije, 20 crno-bijelih pejzaža, ispisane su bila na Hahnemühle Photo Rag papiru i umetnute u pasparte i podloge od beskiselinskog muzejskog kartona Moorman. Svi pasparti su formata 30x40 cm tako da ih se može staviti u lako dobavljive okvire, a same fotografije su formata između 22x32 i 24x24 cm. Uz svaku fotografiju dolazi osobni certifikat o unikatnosti djela (1/1) u navedenoj tehnici. Početna cijena svake fotografije je bila 400 kuna. U konačnici izlicitirano je 18.050 kuna za 20 fotografija, a uplaćeno oko 19.000 kuna, jer su kupci iz inozemstva zaokruživali devizne uplate na višu svotu. Sličnu je aukciju Belaj organizirao i 2014. godine nakon poplave u Gunji, kada je bilo ponuđeno i prodano, 12 crno-bijelih pejzaža i prikupljeno 10.860 kuna.

Ispeci za Petrinju

Likovnjaci su ponudili od sebe najbolje, svoje radove, no ništa manje svoje vještine i kreacije nisu pokazale i darivale neke od ponajboljih hrvatskih slastičarki. Inicijativa se zvala "Ispeci za Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu", a iza nje stoje one koje se zovu "Slatki Babci"! Slatki Babci su u samo dva dana ispekle nevjerojatnih 300 kilograma kolača i isporučili ih ljudima područja pogođenih potresom. Ili, kako su i same objavile, ostavile su dušu u kuhinji gdje su od srca pekli kolače, da bi kraj dočekale nasmijane, umorne i ispunjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug je spisak onih koji su Slatkim Babcima donirali namirnice pri čemu su jednako vrijedni i oni koji su dali kilogram i sto kilograma šećera, dug je spisak i onih koji su pomogli logistički, no Slatki Babci koji se nisu dali iz kuhinje majstor kuhar akademije ponajprije su, kako to oni samo kažu: Danijela, Vanja, Petra, Sabina, Lada, Žuža, Ana, Sabina, Dario, Dubravko, Valentina.

Image
Još jednom pokazali ogromno srce /

Najbolji smo kad je najteže: Pomoć Petrinji i okolnim mjestima stiže iz cijele Hrvatske

Image
Još jednom pokazali ogromno srce /

Najbolji smo kad je najteže: Pomoć Petrinji i okolnim mjestima stiže iz cijele Hrvatske

Performans u HNK

Pomoć se može zaslužiti i glumom, pjesništvom. Pokazat će to u subotu 6. veljače poetski performans u zagrebačkom HNK. Tu će, naime, u sklopu večeri humanitarnog karaktera "HNK u Zagrebu za Petrinju", biti predstavljeni pjesnici s Banije, od početka stoljeća do danas, u izboru pjesnika Miroslava Kirina. Poeziju Branislava Micića, Ive Kozarčanina, Dušana Jerkovića, Milivoja Cvetnića, Marije Čudine, Josipa Severa, Nikole Vujčića, Tatjane Gromače, Ane Brnardić i Monike Herceg govoriti će Nina Violić, Mirta Zečević, Jadranka Đokić, Daria Lorenci Flatz, Lana Barić, Igor Kovač i Filip Vidović. Uz njih nastupa i band "Zoran Šćekić i prijatelji" koji čine glazbenici Davor Križić, Damir Prica Kafka, Saša Nestorović, Dani Bošnjak, Ivan Marincel, Pavle Jovanović, Nenad Sinkauz, Ivar Roban Križić, Sven Buić, Alen Sinkauz, Kruno Levačić i Borko Rupena. Ulaznice za ovo događanje se ne prodaju, već će se na ulazu prikupljati novčane donacije, s ciljem da se pomogne obnovi srušenog Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom u Petrinji koje je stradalo u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana za utjehu

I Marin Vanjak, čovjek koji je veliki promicatelj vrsne pizze, želio je pomoći s onim što zna raditi najbolje. Zajedno s vjernim pizzajolima pronašao je adekvatan prostor u Petrinji, dovezao moćnu i 'nezasitnu' električnu peć za koju će reći da je Ferrari među pećima te krenuo peći pizze. Petrinjcima je uistinu dao ono što se zove hrana za utjehu, djelić onog normalnog života bez kojeg su silom prilika ostali. Premda su u startu Vanjak i suradnici razmišljali o tome kako će peći od 300 do 500 pizza na dan, ubrzo je sve to naraslo na preko 1000 pizza dnevno. Brojke su impresivne, od tona i tona sira, šunke, gljiva, preko 120 pizza ispečenih na sat, do impresivnih 1000 kutija koje također netko mora složiti.

Inače, iz te je privremene petrinjske pizzerije krenula i inicijativa da pizzerije diljem zemlje imaju na meniju i pizzu koja bi se zvala Petrunjela, pa da od svake prodane kuna ide za pomoć Petrinji. Ne bi bilo loše da tako i bude. Jer, dolazi vrijeme da se Patrinji, Glini, Sisku pomaže i na neke druge i drugačije načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su put potresom pogođena područja krenuli kamioni puni odjeće, kamp kućice i kontejneri, grijalice, građevni materijal, sve je više onih koji nastoje pomoći i drugačije, radeći ono u čemu su najbolji. Nakon više od mjesec dana takva pomoć vrijedi i treba i više, jer baš ona podsjeća stanovništvo Banije da ih nismo zaboravili.  

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo