OD 2020. BIBLIJA VIŠE NEĆE BITI ISTA: / 'Sin Božji', 'Duh Sveti' i 'Jahve' dobit će nove nazive, sve je odobrila Crkva

Image
Foto: Pixsell

To je prvi integralni prijevod Biblije na uistinu suvremeni i moderni hrvatski jezik

8.1.2019.
21:24
Pixsell
VOYO logo

Na novom integriranom prijevodu Biblije na suvremeni i moderan hrvatski jezik radi se sustavno već dugi niz godina, a nova Biblija mogla bi ugledati svjetlo dana 2020. godine. A neke od promjena uključivat će i novi prijevod riječi kao što je 'Sin Božji', 'Duh Sveti', 'Jahve', 'I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost'

Image
TEOLOGINJE NAPISALE 'ŽENSKU BIBLIJU': /

'Želimo razotkriti ono što je toliko dugo skrivano'

Image
TEOLOGINJE NAPISALE 'ŽENSKU BIBLIJU': /

'Želimo razotkriti ono što je toliko dugo skrivano'

Pisali su ga ribari za obične ljude

"Ovaj novi prijevod Biblije namijenjen je ponajprije mladima. Mi želimo da to bude tekst koji će i mladima biti razumljiv i koji će potaknuti ljude da o njemu razmišljaju. Taj će jezik biti ozbiljan i dostojanstven, nipošto ne kolokvijalan, ali u svakom slučaju - moderan i suvremen. U njemu neće biti arhaizama. Uostalom, Novi zavjet su napisali ribari, za obične ljude, a ne akademici", kaže dr. Boris Beck, jedan od 25 suradnika u za mnoge revolucionarnom projektu novog hrvatskog prijevoda Biblije, koji ulazi u završnu fazu, otkriva Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogrešno je kada se jezik Biblije želi namjerno postariti, to je kič-pristup. Mi to radimo za Crkvu, a ne za Društvo književnika ili Nacionalnu knjižnicu. To nije visoki stil, i to prevoditi kao visoku književnost nije nego stilska laž. Ovaj naš prijevod Bibliju ne želi mistificirati, pa da djeluje uzvišenije - Biblija je već sama po sebi dovoljno uzvišena", kaže Beck koji ima važnu ulogu u projektu kao redaktor za stil.

Raznoliki profil suradnika

Nositelj projekta je Hrvatsko biblijsko društvo, u suradnji sa Sjedinjenim biblijskim društvima (United Bible Societes, UBS, osnovano 1804. u Londonu), međunarodnom ekumenskom institucijom za prevođenje i širenje Biblije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na projektu "Hrvatskog standardnog prijevoda Biblije" angažirani su vodeći hrvatski bibličari, doktori biblijskih znanosti, među kojima su Božo Lujić, Mato Zovkić, Mario Cifrak, Danijel Berković i drugi. Kako je projekt ekumenskog karaktera, na projektu rade tri suradnika koji nisu katolici: Danijel Berković (Evanđeoska pentekostna crkva), Dragutin Matak(Kršćanska adventistička crkva) i, danas pokojni, Davorin Peterlin (Baptisti). Na projektu rade i dvije žene: Anđela Jeličić i Bruna Velčić.

Povijesna važnost

To je prvi integralni prijevod Biblije na uistinu suvremeni i moderni hrvatski jezik, te se smatra kako u tome leži njegova povijesna važnost. Za mnoge ovo je najveći i najambiciozniji prevoditeljski projekt otkako postoji Hrvatska kao samostalna država, ističe Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRIJAŠNJI PRIJEVODI:

"Sin Božji", "Duh Sveti", "Jahve", I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost

NOVI PRIJEVOD:

"Božji Sin", "Sveti Duh", "Gospodin", Tada je Bog rekao: "Neka nastane svjetlost" - i pojavila se

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo