dobre vijesti / Od 1. travnja plaćat ćemo jeftiniji plin: cijene bi mogle biti niže od 15 do 20 posto

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Građani u Zagrebu mogli bi uštedjeti oko 700 kuna na godinu, odnosno 60-ak kuna mjesečno

13.3.2016.
16:37
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Od prvog travnja plaćat ćemo jeftiniji plin. Službena odluka o tome koliko će cijena pasti znat će se idući tjedan, a pretpostavlja se da bi plin mogao biti jeftiniji od 15 do 20 posto.

Tako bi građani u Zagrebu mogli uštedjeti oko 700 kuna na godinu, odnosno 60-ak kuna mjesečno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odlukama koje priprema Ministarstvo gospodarstva, nove cijene počet će vrijediti od 1. travnja i bit će aktualne od 1. listopada ove godine ili do 1. travnja iduće godine, objavio je neslužbenu informaciju portal Energetika-net

Navodi da je razlog za tako značajan pad cijene velik pad veleprodajnih cijena plina u Europi, koje s odmakom prate pad cijena nafte. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će INA sniziti cijenu po kojoj plin prodaje HEP-u, a slijedom pada cijene po kojoj od HEP-a nabavljaju plin, opskrbljivači će morati smanjiti i cijene za krajnje kupce u kategoriji kućanstava.  

INA je do travnja 2015. HEP-u plin za potrebe kućanstava prodavala po 1,71 kuna po prostornom metru, da bi to odlukom Vlade zatim palo na 1,59 kuna po prostornom metru. Iako su cijene plina u Europi u međuvremenu dosta pale, ta cijena plina nije se mijenjala, navodi Energetika-net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje i kako vrijeme trajanja državnog utjecaja na cijene plina ovise o mišljenju Europske komisije koja traži liberalizaciju tržišta.

Od utorka skuplje gorivo 

I dok plin pojeftinjuje, neslužbeno doznajemo da od utorka opet poskupljuje gorivo. Prema prvim informacijama najprodavaniji eurosuper 95 i eurodizel trebali bi poskupjeti za više od 20 lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi nova cijena Eurosupera mogla biti 8,65 kuna, dok ćemo Eurodizel po litri plaćati 7,82 kuna. Inače, ovo je već četvrti tjedan za redom da gorivo poskupljuje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo