nije potreban covid test /

Očevi su ponovo dobrodošli na porod! Primalja svjedoči: 'Imamo puno poziva, svi muževi žele biti na porodu'

Neke bolnice odlučile su dozvoliti pratnje na porodima, ali uz određene epidemiološke mjere

19.5.2021.
21:00
VOYO logo

Proteklih godinu dana novi život se rađao bez tate. Budući očevi koji su htjeli na porod sa svojim partnericama to zbog epidemije nisu mogli. No, polako se vraćamo na staro! 
Neke bolnice odlučile su dozvoliti pratnje na porodima, ali uz određene epidemiološke mjere. Od danas to je moguće i u bolnici na Svetom Duhu.

Maksim se rodio prije nekoliko sati, a odmah su ga dočekali i mama i tata. Na zagrebačkom Svetom Duhu od danas je pratnja na porodu ponovno dozvoljena što je majke više nego obradovalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pitala sam sestre rekle su da je da je moguće odmah sam ga obavijestila i samo sam htjela da prođe ponoć kako bi mogao biti sa mnom na porodu. To smo se dogovarali tijekom trudnoće i bili smo razočarani dok smo mislili da to neće biti moguće i ovo je super ispalo, potpora mi je velika bio i super'', opisala je rodilja Anja Matijević.

Od objave vijesti da su pratnje dozvoljene telefon nije prestao zvoniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEZ TATA I PARTNERA /

Udruga Roda ogorčena, i zadnje zagrebačko rodilište zabranilo pratnju na porodu: 'Trudnicama je država ponovo okrenula leđa'

Image
BEZ TATA I PARTNERA /

Udruga Roda ogorčena, i zadnje zagrebačko rodilište zabranilo pratnju na porodu: 'Trudnicama je država ponovo okrenula leđa'

''Imamo puno poziva, svi muževi žele biti na porodu. Rodilje iz drugih bolnica isto žele doći da muževi budu uz njih. Osjećaju se ugodnije i bude im sve to ljepše'', opisala je Elizabeta Đaković, primalja KB Sveti Duh.

Danas na Svetom Duhu očekuju 10 poroda i svi očevi su dobrodošli. Negativan test na koronavirus kao ni potvrda o završenom tečaju nisu potrebni.

''Epidemiološki moraju biti afebrilni, dakle ne smiju imati nikakve simptome bolesti to je za dobrobit njihovih supruga i djeteta novorođenog. Apeliram da oni koji nisu sigurni ne dolaze ili neka naprave bris na covid'', rekao je Vladimir Blagaić, voditelj Odjel za rodilje i babinjače KB Sveti Duh.

Prema podacima ministarstva zdravstva od 29 rodilišta. U njih 15 pratnja na porođaju je dozvoljena, a u 14 bolnica zbog epidemiološke situacije to još uvijek nije moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti se od bolnice do bolnice razlikuju. Negdje nisu potrebne nikakve potvrde, ali mnogi traže negativan test na korona virus ne stariji od 48 sati, potvrdu o primitku obje doze cjepiva ili o preboljenju kovida unazad 6 mjeseci.

''Osim što trebaju omogućiti pratnju na porodu rodilišta to moraju omogućiti pod uvjetima koje rodilja i njena pratnja mogu zadovoljiti. Da popuni epidemiološki upitnik, da nosi zaštitnu opremu, da se napravi brzi test na ulazu u bolnicu. Ali stavljanje kao uvjet testove koji su skupi i na koje se čeka, a porod je nepredvidiv je zapravo način da se kaže pratnja je moguća, ali u praksi zapravo neprovediva'', poručila je Daniela Drandić iz Udruge Roda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge bolnice koje još nisu otvorene za pratnju na porođaju to najavljuju za početak lipnja, u Karlovačkoj bolnici očevi će to moći već sutra.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo