BEZ TATA I PARTNERA / Udruga Roda ogorčena, i zadnje zagrebačko rodilište zabranilo pratnju na porodu: 'Trudnicama je država ponovo okrenula leđa'

Image
Foto: Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

Kako to da se turisti mogu slobodno kretati na temelju istog testa koji više nije dovoljno dobar za ulazak u rodilište, pitaju se iz Udruge

2.4.2021.
15:26
Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Udruga "Roda - Roditelji u akciji" upozorila je na Facebooku da je i posljednje zagrebačko rodilište, ono na Svetom Duhu, jučer odlučilo da žene na porodu moraju rađati same, bez pratnje. 

Uz svoj status objavili su i odluku predstojnika Klinike na Svetom Duhu, Berivoja Miškovića, u kojoj objašnjava da se do daljnjeg obustavlja pratnja supruga, odnosno partnera, na porođaju, a kao razlog navodi da se to radi zbog "pogoršane epidemiološke situacije i prekapacitiranosti odjela". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene moraju rađati same"

"Jedino zagrebačko rodilište otvoreno za pratnju na porodu, ono na Svetom Duhu, jučer je odlučilo da žene moraju rađati same, bez osobe koju dobro poznaju i kojoj vjeruju, u najranjivijim trenucima. Sada Zagreb nema ni to jedno rodilište gdje je (bila) moguća pratnja", stoji u priopćenju Udruge Roda. 

"Istovremeno, turisti dolaze u većim brojevima preko granice u Hrvatsku. Za njih su dovoljno dobri negativni rezultati na istim "brzim testovima" koji se koriste za rodilje i njihovu pratnju na prijemu u rodilište. Kako to da se turisti mogu slobodno kretati na temelju istog testa koji više nije dovoljno dobar za ulazak u rodilište? Zašto rodilje moraju rađati same, bez pratnje", pitaju se iz Udruge Roda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok je u drugim europskim zemljama, pratnja na porodu tema za koju država daje jasne smjernice, kod nas Ministarstvo zdravstva (opet) kukavički prebacuje lopticu na bolnice, bez naputka da je pratnja na porodu važan prioritet koji treba osigurati osim u iznimnim situacijama", stoji u statusu. 

80 posto rodilišta zatvoreno za pratnju

Prema informacijama te udruge,  za pratnju su trenutno otvorena rodilišta u Rijeci, Puli, Čakovcu, Pakracu, Vinkovcima. Jedan KBC od ukupno sedam; četiri opće bolnice od ukupno 23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I tako je već godinu dana gotovo 80% rodilišta zatvoreno za pratnju, a trudnicama i rodiljama je država ponovo okrenula leđa", zaključuje se u statusu Udruge Roda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo