osnovan klub muškaraca / Očevi koji su se nakon razvoda susreli s diskriminacijom i nemogućnošću viđanja djece sada se imaju kome obratiti za pomoć

U Zagrebu je osnovan klub muškaraca koji pruža podršku u bračnim i partnerskim vezama

20.2.2017.
18:59
VOYO logo

Iako je i jedno i drugo za svaku osudu - o nasilju žena nad muškarcima se gotovo i ne govori! Osobito u situacijama nakon razvoda kad prava očeva ostaju samo na papiru. 

"Do sad više od dvije i pol godine ne viđam dijete. Uopće nemam susrete ni druženja s djeteom, a dijete uopće nisam vidio zadnjih godinu i pol", priča nam Zvonko Grgec, otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često puta naiđete na zatvorena vrata s navodom majke da je dijete bolesno da ne treba dolaziti po njega", izjavio je Emir Akšamija, otac.

"Nakon što sam koristio puni roditeljski dopust, hranio dijete, uspavljivao ga, činio sve ono što čini druga strana. Odjednom ste bili osuđeni na minimum minimuma s vlastitom djecom", kaže nam Damir Doroda, otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se 2015. godine razvelo više od 6 tisuća parova. U 2984 slučaja majke su dobile skrbništvo nad djecom, očevi u 375, a zajedničko skrbništvo dobilo je 127 parova. 

"Ovaj podatak 86 posto djece povjerene majkama i nije toliko zabrinjavajući koliko ovaj od 3 posto djece pod zajedničkom roditeljskom skrbi. Da je zajednička roditeljska skrb svedena na razinu statističke greške", izjavio je Oliver Čanić, predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očevi u većini slučajeva nisu ravnopravni s majkama kad dođu na sud ili u centar za socijalnu skrb.

"Muškarac dolazi kao osoba koja je osuđena na to da zna unaprijed da zna da će ostvarivati pravo na susrete i druženje i plaćati uzdržavanje", dodaje Hrvoje Jukić, odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je osnovan Klub muškaraca koji će očevima pružati psihološku pomoć u situacijama kada s bivšom partnericom ne mogu pronaći zajednički jezik - a sve na štetu djeteta. 

"Sudska ročišta na kojima se često događaju stvari koja se njima ne sviđaju. Kako se nosit s cijelom tom situacijom, na koji način poboljšati komunikaciju s bivšom partnericom recimo", kazala je Mia Lukić, Udruga za kreativni socijalni rad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i žene koje trpe nasilje, i muškarci rijetko odlučuju o tome progovoriti.

"Prvi razlog je sram, drugi razlog su društveni stereotipi,t treći razlog je da se boje odmazde sustava, četvrti razlog je da se boje da neće moći viđati djecu i peti razlog je da su jednostavno izgubili povjerenje za socijalnu skrb i policiju", dodaje Oliver Čanić, predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da majke i očevi imaju samo ravnopravne predispozicije za nasilje, a djecu ionako nitko ništa ne pita.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo